Социалното министерство предлага от догодина да се въведе пенсионна възраст за полицаи и военни. Сега те се пенсионират без изискване за възраст, само при натрупан стаж.

Предлага се през 2016 г. полицаи, военни и служители в ДАНС да се пенсионират на 52 години и 10 месеца, като за всяка следваща година възрастта се увеличава с по два месеца, докато достигне 55 години.

Снимка: bTV

Росен Райчев е офицер в армията и не е съгласен с предложението. „Условията, в които се работи в армията, полицията, в сектора като цяло, са не особено приятни”, обясни зам.-председателят на Българската офицерска легия „Раковски" майор Росен Райчев.

Според официалните данни обаче и в момента тези служители се пенсионират средно на възраст, близка до предложената.

За летците, парашутистите и водолазите се предлага тя да достигне 45 години. „Аз не бързам да се пенсионирам, много хора от системата не бързат, няма какво да се лъжем най-добрата пенсия е заплатата”, коментира майор Росен Райчев.

Снимка: bTV

Синдикатите в МВР са съгласни да имат възраст, но тя да е различна спрямо тежестта на положения труд. „Хората, работили по-дълго време на дейности с по-силна амортизация, да се пенсионират по-рано”, обясни Милован Давидов, зам.-председател на Сидникалната федерация на служителите в МВР.

Дава се възможност на служителите, които натрупат необходимия стаж до края на тази година, да могат да се пенсионират по старите правила до 2018 г.

Според предложението няма да е необходимо полицаи и военни да напускат системата, за да се пенсионират. „Тези хора ще могат да получават успоредно пенсия и заплата - нещо, което досега не са можели да правят”, коментира социалният министър Ивайло Калфин.

В пенсия ще могат да излизат включително и тези, които някога са натрупали изискуемия стаж в системата, но към момента не работят в нея.

Очаква се окончателния вариант за пенсиониране в сектор „Сигурност” да стане ясен преди лятната ваканция на депутатите.