От края на 2015 г. хората имат право да прехвърлят вноските си за втора пенсия от частен в държавния фонд. Връщането обратно също е възможно.

Почти 10 000 души са си прехвърлили вноските от частния универсален пенсионен фонд в държавния.

Частните фондове твърдят, че хората са загубили от това. Поне миналата година, когато фондовете са реализирали средноаритметична номинална доходност от 3.9%.

Така за прехвърлени 1000 лева, загубата за миналата година е 39 лв. За 10 000 - 390, показват сметките им.

Антония Димитрова е сред хората, които се осигуряват, освен в НОИ, и в частен фонд, от който ще получи втора пенсия.

Досега не се е интересувала в кой точно фонд отиват вноските й и каква доходност й носи той.

През 2016 г. в универсалните пенсионни фондове са постъпили малко над 1 милиард лева от вноски. Реализираният доход е близо 400 милиона лева.

От такси са удържани 121 милиона. Около 100 милиона са преведени в държавните фондове за хората, избрали прехвърляне там.

Равносметката – 1,2 милиарда увеличени активи за 2016 г..

За Антония пенсионирането изглежда далеч и все още не може да прецени дали да остави вноските си за втора пенсия в частен фонд или да ги прехвърли в държавния.

Към края на 2016 г. почти половината от средствата в универсалните пенсионни фондове са инвестирани в чужбина. Най-голям дял - в държавни ценни книжа.

Така наречените "Стрес-тестове" са стрували половин милион евро, платени от фондовете на одитните компании за преглед на активите им към първото полугодие на 2016 г.. Към второто - предстоят нови.