Деветгодишният Станимир Мичков, който се изгуби в гората край карловското село Богдан, посрещнал с усмивка спасителите си. След близо три денонощия издирване детето беше открито снощи към 21 ч. в полето, на 8 км от селото, съобщи кметът Христо Иванов.

Той уточни, че момчето е стояло на полски път и е чакало да бъде намерено. По думите му момченцето е било във видимо добро състояние, адекватно и изгладняло. Видимо Станимир не е бил изплашен, въпреки двете нощи, които е прекарал сам на открито - едната е нощувал в гората, а другата в житен блок в полето. Момчето е прегледано в болница, извадени са му два-три кърлежа, било е нахапано от бълхи.

Станимир сподели пред bTV, че през това време се е крил в шумата и не е ял нищо. Въпреки горещините, момчето не е обезводнено, защото е пило вода от потоци.

Детето избягало от родителите си, които му се скарали заради загубена тояга, с която пасяло козите. От страх не смеело да се прибере вкъщи.

Заради труднодостъпната местност и големите горещини, издирвателната акция е била много изморителна, спасителите често са се сменяли при претърсването на районите, разказа още кметът и допълни, че от 40 до 60 души са участвали постоянно в спасителната акция.

Той благодари на доброволците, както и на Деспин Митров, мъжът, който се е включил доброволно с личния си делтапланер в издирването по въздух.

Снимка: Райна Зайкова

Учителката на Станимир от детската градина Олга Колева каза, че родителите му се грижат добре за него и не може да каже нищо лошо за тях.

Тепърва обаче предстои социалните служби да решат дали Станимир ще остане в семейството си.