Издирваните за обири на банкомати вероятно все още се крият в страната
Могат ли устройствата да се защитят от посегателства?
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Взривен банкомат
Снимка: btvnovinite.bg

Полицията смята, че тримата бегълци, заподозрени за серия от обири на банкомати, все още се крият в страната.

Единственият задържан при вчерашната спецакция край Перник вече е с обвинение, по което го заплашват от 1 до 10 г. затвор. Задържаният вчера Господин Динев е на 34 години. Той помагал на бандата при обира на банкомата в Сапарева баня.

„Помагачът е обвинен в това, че е ескортирал джипа, в който са се движели тримата извършители с цел осигуряване на безопасното им придвижване”, разясни Емил Павлов от Районна прокуратура - Дупница. 

Няма следа от тримата мъже, издирвани за обир на банкоматДнес преследването продължава в разширен периметър

В откраднатата касета от банкомата е имало 9000 лева. Полицията подозира, че бандата е отговорна за поне 4 обира и не е единствената в страната.

„Тази престъпна дейност е специфична, не може да се предположи къде ще “ударят”, използват черни пътища за придвижване”, каза главният секретар на МВР Младен Маринов. „Да, може би имате право, трябваше да използват огнестрелно оръжие и нещата да ги решим на място”, допълни той.

Двама от бандата имат богати криминални досиета за документни измами, палеж и кражби. Според разследващите най-изявени в нея са Красимир Йорданов - Джонката и Тодор Богданов. Джонката беше задържан преди 4 години за грабеж на трезор в Кърджали. По делото все още няма присъда.

Росен Йорданов: Не са много престъпните групи, които взривяват банкоматиПо думите му следователите от МВР вървят с грешна логика в разследването

Нашумелият наскоро у нас метод за разбиване на банкомати чрез взривяване с газ не е новост за Европа. По този начин през 2015 г. са обрани 157 банкомата в Германия, през 2016 г.  – двойно повече.  

Експерти твърдят, че защитата не е невъзможна. 

„Може да се направят вътре пулверизатори, които при нерегламентиран достъп до устройството да оцветяват парите, които са вътре. Това не е загуба за банката, защото се сменят увредените купюри, но вече се губи интересът да ги отнемеш, тъй като не може да ги похарчиш”, отбеляза Маноил Манев, експерт по охрана и сигурност.

Друг вариант бил слагането на специални датчици, които реагират при опит силни удари.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре