Наблюдатели:
Издирваните "джихадисти" може да се окажат фалшификатори
Западноевропейските служби ни нямат доверие
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 33
    0
Джихадисти

Струва ми се, че става въпрос за класически случай на фалшиви документи. Така арабистът Владимир Чуков коментира в студиото на „Тази сутрин” появилата се информация, че службите у нас издирват две лица, свързани с „Ислямска държава”.

Той посочи, че има няколко особено съмнителни компонента, особено по отношение на жената, за която се твърди, че е французойка от ирански произход. „Иранците са шиити, те са цели номер 1 за „Ислямска държава”. Много трудно би могло да има доверие между иранка и сунити екстремисти”, посочи той.

Чуков призова да не се използва толкова свободно наименованието „Ислямска държава”, но посочи, че въпреки това двамата издирвани явно са криминално проявени.

Двама джихадисти набират последователи у насСлужбите са по следите на мъж и жена, МВР отрича да търси терористи

Арабистът напомни, че преди 20 дни е имало масова екстрадиция на екстремисти от Турция, като сред тях са били посочени и двама български граждани, които след проверка на МВнР са се оказали всъщност чужденци с фалшиви паспорти.

Анализаторът Руслан Трад коментира, че за „Ислямска държава” България е интересна като транзитна държава, а Западна Европа е голямата цел. Той напомни, че спецификата на нашата страна е много различна от тази на бившите югорепублики или Западните Балкани.

Според него даже скорошната операция срещу джихадисти в Македония трябва да се постави под въпрос, защото информация за нея идва само от официално Скопие, а много анализатори смятат, че става въпрос за опит на властта в западната ни съседка да отвлече вниманието от други проблеми.

По думите му няма данни за българи джихадисти, като до момента е станало ясно, че групировката „пуска корени” най-лесно в проблемни държави и там, където има липса на интеграция, гетоизация и маргинализация на цели общности.

Руслан Трад също посочи, че МВР и прокуратурата навременно са излезли с изявления, в които определят изтеклата в медиите информация като непълна и неточна. По този повод Чуков цитира британски доклад, според който службите на Острова не работят с Източна Европа.

По думите му има изключително слаба координация между страни като България и 7-8 западноевропейски държави, като сегашният случай с изтичането на информация за двамата издирвани показва защо нашите служби не се ползват с доверие и остават нереформирани.

  • 33
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре