В деня, в който „Протестна мрежа” организира протест срещу действията на прокуратурата по случая „Златанов”, собственикът на агенция ПИК Недялко Недялков подаде в държавното обвинение и НАП сигнал срещу членове на гражданската организация.

През последните дни тефтерчетата на бившия председател на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси отново станаха актуална тема, след като изчезнаха от колата на вещо лице по делото.

Малко след това депутатът от БСП Кирил Добрев предостави на bTV ксерокопия, представени му от прокуратурата.

В тях знаци, които на друго факсимиле (на сайта Faktor.bg) са инициалите "Д.П.", са се „превърнали” в „10”. Графолози заявиха пред bTV, че инициалите са били превърнати в число.

"Труд" обаче цитира свои източници в разследването, според които се е случило обратното - Златанов е написал "10"-ка, която после някой е направил на "Д.П."

„Ние знаем какво и кой стои зад инициалите Д.П. и зад останалите. Ние ще ви спрем - Гражданите срещу Мафията.” е лозунгът на днешния протест.

Сигнално

В 16:00 часа днес Недялков внесе сигнал срещу четирима активисти от "Протестна мрежа", като в текста се настоява за проверка на доходите на Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов – Комитата.

"Надявам се да бъде направено коректно разследване и резултатите да бъдат оповестени. "Протестна мрежа" се държи като морална полиция, пуска списъци на позора, размахва пръст, компетентна е по всички въпроси в държавата, обсъжда чуждите пари. В същото време аз нямам информация къде и дали изобщо работят тези хора, от какво се издържат, законни ли са доходите им, платили ли са данъци върху тях", заяви Недялков.

Според него в момента "Протестна мрежа" играе ролята на улична група за натиск срещу неудобните за т.нар кръг „Капитал”. Недялков анонсира, че скоро ще има и сигнал, която визира дейността на издателя на „Капитал” Иво Прокопиев.

По повод сигнала, Асен Генов от "Протестна мрежа" каза в студиото на "Лице в лице", че няма притеснения, тъй като организацията има разходи в рамките на няколкостотин лева за цялото си съществуване.

По думите му Недялко Недялков е "срам" за баща си (поетът Недялко Йорданов) и брат си (разследващият журналист Асен Йорданов).

Генов подчерта, че е важно да бъде разбит моделът на обвързаност между политическа, икономическа и медийна власт. "Чувам шума от съпротивата на хората, които са обвързани с този модел", коментира той и посочи, че Недялко Недялков се опитва да въвлече прокуратурата в сюжета.

По-рано днес

В ефира на bTV се стигна до скандал между Антоанета Цонева от „Протестна мрежа” и Кирил Добрев. Цонева попита депутата дали е бил на една маса с депутата от ДПС Делян Пеевски на събитие, организирано от ПИК.

Малко след това, сайтът Биволъ публикува информация, според която е възможно Кирил Добрев да е свързан по бизнес линия с Делян Пеевски и с вещото лице, което загуби тефтерчетата.

Часове по-късно, Недялко Недялков публикува на сайта на агенцията текст, с който изразява съмнения, че „Протестна мрежа” с помощта на национални телевизии се опитва да „пришие” Бойко Борисов за Делян Пеевски и така да дискредитира премиера, а освен това се прави и цели и удар по реномето на прокуратурата.

Подобни (или направо сходни, в зависимост от значението, което се влага в определени букви) съждения имаше и в пространна позиция на главния прокурор Сотир Цацаров, която беше представена като отговор на запитване на агенция „Фокус”, но по-късно се появи на сайта на прокуратурата без подобно уточнение.