Бившият директор на Института по океанология във Варна пети ден е в неизвестност. 57-годишният проф. Веселин Пейчев е обявен за общодържавно издирване от полицията.

В петък вечерта проф. Пейчев си тръгва от института с колега. Видимо той не показвал притеснения, но се усещало, че в него има напрежение, разказа колегата му доц. д-р Димитър Димитров. Той допълни, че професорът не обичал да споделя лични работи.

Двамата стигат с автобус до центъра, където се разделят.

Проф. Пейчев е забелязан за последно до така наречения Червен площад във Варна. След това той се отправя по бул. „Осми приморски полк" и там следите му се губят.

„Споделил е с колеги, че ще ходи да види дъщеря си и внучетата, но не пристига там. Вече дъщерята започва да се притеснява, колеги нямат връзка с него, приятели", обясни приятелят му Максим Петков.

Проф. Пейчев работи в Института по океанология 33 години, има над 100 научни публикации, автор е на учебник.

Той е един от най-добрите океанолози в България.

Докато ръководеше института, професорът издейства държавна субсидия от 1 млн лева за ремонт на научния кораб „Академик", но в момента обществената поръчка е спряна.

„Всички колеги сме под стрес от тази неизвестност, която съществува. Мислим си и най-лошото, мислим си, разбира се, да не е така. Надяваме се да е жив и здрав", сподели доц. Дмиитров.