ЦИК трябва да обяви в сряда окончателните данни от изборите за Европейски парламент. След преференциалното гласуване трябва окончателно да стане ясно разпределението на мандатите и кои кандидати стават депутати в Европейския парламент.

В 10:30 часа в ЦИК са донесени и последните протоколите - от 17 РИК Пловдив област. „В момента се въвеждат повторно данните от Пловдив Област. После ЦИК трябва да извърши контролна проверка и да обяви резултатите. При всички случаи ще бъде до края на деня, както е по закон”, увери говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя все още не пожела да коментира разместването в листите на Реформаторския блок и на Коалиция за България, но подчерта, че куриозът „15/15” се повтаря и при други партии. „Процесът се пренася срещу същия номер, това е повтаряща се тенденция”, посочи тя. „В ЦИК не го броим като грешка, това е редовно отбелязана преференция”, изтъкна представителят на ЦИК.

След като бъдат отчетени протоколите от Районните избирателни комисии ще се изясни дали преференциалният вот е достатъчен за пренареждане на листите на Коалиция за България и Реформаторския блок.

При Реформаторския блок с водач Меглена Кунева най-вероятно депутат в Брюксел ще отиде кандидатът на ДСБ Светослав Малинов, който е вторият в листата, но печели повече гласове от Кунева.

Подобна ситуация има и при БСП, която се яви на вота в бюлетината под номер 15. Поставеният под същия номер в листата обаче – 28-годишният Момчил Стефанов Неков, събира повече гласове от водача Сергей Станишев и именно той може да седне на депутатското място в Брюксел. Станишев вече се отказа от мястото в ЕП.

На пресконференцията след края на изборния ден Делян Пеевски от ДПС обяви, че се отказва от депутатското място в Брюксел и неговото място ще заеме настоящият министър на околната среда и водите Искра Михайлова.
На база 100% обработени протоколи резултатите са: ГЕРБ – 30.40% (с точност 30,396%), БСП – 18,94% (с точност 18,937%), ДПС – 17,26%, България без цензура – 10,66%, Реформаторски блок – 6,45%.

Останалите партии, които не преминават бариерата, за да имат депутат в Брюксел са: АБВ с 4,021%, НФСБ – 3,052%, „Атака” – 2,955%, „Глас народен” – 1,002%, Коалиция КОД - 0.919%.

В новия Европейски парламент ще има български депутати от пет партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и РБ. На база на тези резултати разпределението на мандатите е 6:4:4:2:1.