Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за "Южен поток". За това е бил информиран премиерът Орешарски от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Той е запознал държавните и правителствени ръководители с позицията на ЕК, според която някои от споразуменията за "Южен поток", които са били сключени, или се договарят, противоречат на европейските правила.

"Аз информирах премиера за намеренията на Европейската комисия в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност", каза Барозу. Той подчерта, че ЕК следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея.

„Анализирахме резултатите от изборите във всяка една страна поотделно. Посланието на гласоподавателите беше ясно и ние го разбрахме. Това което предстои е да изберем лидери и подготвим стратегически дневен ред, фокусиран върху икономическия растеж, заетостта и енергийната сигурност”, коментира Ромпой.

„Запознах Европейския съвет, че някои от споразуменията, договорени по „Южен поток” са в противоречие с европейските закони и ние сме готови с реакция. Днес информирах българския премиер за намеренията ни да реагираме. Правилата за вътрешния пазар трябва да бъдат спазени. Смятаме, че българската енергийна сигурност е под риск, ако правилата не са приложени. От месеци комисарят Гюнтер Йотингер следи въпроса с България. Уведомих както българският премиер днес, така и Европейският съвет, че Комисията ще реагира”, заяви Барозу.

Да решават следващите

По-късно Гюнтер Йотингер представи новата енергийна стратегия на Брюксел. Той обаче беше по-благосклонен и прехвърли топката на следващата еврокомисия. По думите му има поне 3 години, за да бъдат решени всички проблеми свързани с "Южен поток".

„Радваме се на добър диалог с българските власти по отношение на българското междудържавно споразумение с Русия за построяването на Южен поток. И се опитваме да уточним доколко построяването на газопровода на българска територия може да бъде приведено в съответствие с европейското законодателство”, заяви той.

В новата стратегия на Брюксел България е посочена като една от шестте държави членки, които са 100 процента енергийно зависими от Русия. Специални мерки за нашата и останалите пет страни обаче не са предвидени от еврочиновниците.

Предисторията

Преди ден правителството съобщи, че консорциум между контролираната от Кремъл компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми, гравитиращи около властта, ще получат поръчката за 3.5 млрд. евро за изграждането на "Южен поток" у нас.

Половината акции в консорциума се държат от "Стройтрансгаз", чийто мажоритарен собственик е Генадий Тимченко, приятел на руския президент Владимир Путин, който попадна в черния списък на САЩ със санкции спрямо близки до Кремъл лица, отговорни за ескалацията на кризата в Украйна.

Другите 50 процента са на пет български фирми, обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг". В него влизат "Промишлено строителство холдинг", зад което стоят фирми, свързани с Делян Пеевски и собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".

От тях единствено ГБС има опит в изграждането на газопроводи, а три от фирмите са в тежко финансово състояние, притиснати от банки и липса на оборотен капитал.