Отстраняването на председателя на избирателната комисия в село Боримечково стана след разследването на bTV за изборна търговия в района на Пазарджик.

В деня за размисъл двама мъже предадоха на репортера под прикритие Росен Цветков списъци с личните данни на стотици гласоподаватели. Последва зрелищен арест.

Нова схема за търговия с вота разкри в района на Пазарджик bTV. Под прикритие екипът получи специална изборна оферта - да купи не само гласове, но и председател на Секционна избирателна комисия.

Дни преди вота екип на bTV отиде в пазарджишкото село Динката, в така наречения „квартал на богатите". Пред случайна къща репортерите ни се представиха за партия, която търси съдействието на търговци на гласове. Вместо изненада отсреща, последва упътване от сина на дилъра.

По думите на сина бащата му „се оправя с тези работи”. Той твърди, че доскоро бил дилър на една от партиите, но го били изиграли с пари на eвровота. „Всичко е до парата. Няма какво да се лъжем. На чисти начала говорим. 100% ги взимаме”, казва той.

Следва нова среща за разширяване влиянието. Благо води екипа в съседно село Боримечково при още брокери. Те са синове на бивш кандидат за кмет в селото. „Гласове се изкарват с пари. Надежда има. До последния момент винаги има”, подчертава дилърът Влади.

Дилърите определят цената - 50 лева. Към офертата има ценен бонус - председателят на Секционната комисия в Боримечково Зелиха Гаваз. Братовчедка на изборния търговец в Боримечково. Тя е от конкурентна за нас партия, но обещава тайно съдействие отвътре. Зелиха се свързва по телефона с подробностите. На въпрос как може да съдейства, да се увеличават гласовете, тя обяснява, че на турски ще обяснява за кой номер да гласуват. „Ще му кажа какво да задрасне”, обещава тя.

В деня за размисъл екипът на bTV получава обещаните списъци - близо 300 гласа. И подаваме сигнал до МВР.

Сред арестите bTV се връща обратно в Боримечково при председателя на СИК, която отрича да е агитирала за друга партия. „Не мога да помагам на никой”, твърди тя. В крайна сметка, след разследването на bTV, тя отстранена като председател на избирателната комисия.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация