Превенцията, която проведохме, беше използвана за манипулации, коментира премиерът Марин Райков случая с установените от прокуратурата 350 000 бюлетини в печатница в Костинброд. „Бяхме свидетели на определени истерични реакции,” допълни министър-председателят, след като пусна своя вот в 32-ра секция в столичния квартал „Княжево".

„Нашите действия бяха насочени към това да осигурим превенция, да не допуснем повод за каквито и да е хипотетични предположения. Трябва да бъде ясно, че тези бюлетини не могат да послужат за злоупотреба. Те не носят двата печата, които се полагат в действащата валидна бюлетина, те не могат да се ползват за манипулация, въпреки това те бяха поставени под охрана от МВР. Превенцията, която извършихме даде повод за множество спекулации,” коментира Райков.

„Няма по-голяма лъжа от това, че вотът ще бъде манипулиран и следователно излишен,” изтъкна още Марин Райков и добави, че негласуването развързва ръцете на политическите брокери.

„Истеричните” реакции

„Политическите реакции не трябва да отклоняват българските граждани от желанието им да упражнят своя вот. Никакви сценарии за манипулация на вота няма да доведат до провала на изборния процес. Тези сценарии няма да се състоят,” увери Райков. Той бе категоричен, че оглавяваният от него кабинет ще изпълни докрай ангажиментите за провеждане на демократични избори в съответствие с правилата.

Той подчерта, че гражданите заслужават да знаят дали е имало, или не нарушение на предизборното мълчание в дена за размисъл, и призова ЦИК да се произнесе ясно по спорния въпрос.

В отговор на въпрос за обвиненията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че „определени държавни структури” целят дестабилизацията на страната. С уговорката, че не е чул изказването на Цветанов Марин Райков заяви, че няма нищо по-лесно от това някой да припише вина на служебния кабинет, който бил ползван като гръмоотвод.

Договорът с „Мултипринт”

Премиерът беше категоричен, не е нарушен нито един елемент от текста на договора с печатницата „Мултипринт”. „Обратното договорът е изпълнен от А до Z,” твърди Марин Райков.

Той подчерта, че производството на прокуратурата не е свързано със служители на Министерски съвет, но отново подчерта, че поема цялата отговорност по провеждането на изборите.

По думите му, служител на МС действително е бил „обект на определени въпроси”, които са получили „съответния отговор”.

По-късно от Върховната касационна прокуратура потвърдиха, че в печатницата в Костинброд са открити бракувани бюлетини, но и пакетирани и готови за изпращане готови бюлетини.

От държавното обвинение уточниха, че образуваното досъдебно производство е за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне утре.
„Първо ние нямаме никакви констатирани нарушения, в смисъла , в които вие влагате в това понятие. Има досъдебно производство, което е образувано от страна на обвинителя. До този момент няма нищо доказано, има единствено и само предположения. Няма никакъв проблем, това е част от демократичния процес,” обясни още премиерът.

По думите му договорните взаимоотношения между Министерски съвет като възложител и „Мултипринт” като изпълнител приключват на 8 май. „Договорът е изпълнен на 100% , бюлетините са получени на 100%, на 100% са разнесени из страната,” декларира премиерът.

„В България има много печатници и Министерски съвет няма ангажимент да упражнява контрол върху всички печатници,” посочи той.

Служебният кабинет като гръмоотвод

В отговор на журналистически въпрос Марин Райков коментира вчерашното изказване на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че „определени политически и държавни формации” целят дестабилизация. Това Цветанов заяви във връзка с проверката на прокуратурата в „Мултипринт”.

„Очевидно е, че няма нищо по-лесно от това да се припише вина на служебния кабинет. Той и за това е тук - да бъде гръмоотвод. Не мога да коментирам, защото не съм чул подобни обвинения, а всеки , който отправя обвинения, трябва и да ги доказва. Това е елементарно правило в една демократична държава,” заяви днес Марин Райков.
По думите на служебния премиер, „теориите и заверите” от вчера показват ясно, че определени сили в България трябва да си зададат въпроса дали са готови да играят по правилата на демократичната игра.

„В държава, в която всичко може да бъде изречено , всичко може да бъде и направено,” заключи Марин Райков.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"