Със силно опъната тетива на лък сравниха ситуацията в България след изборите пред bTV председателят на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев, политологът проф. Драгомир Драганов и психиатърът д-р Николай Михайлов. След като изброиха възможните конфигурации в новия парламент, те стигнаха до заключението, че единственото сигурно след вота на 12 май е готовността на обществото да изригне във всеки един момент. Според тях политиците са поставени между „площада отдолу и прокурора отгоре”.

„Площадът – това лоно на протестиращите, стои напрегнато и чака своя час, защото неговите претенции абортираха”, заяви Михайлов, според когото обществото изпитва реваншизъм и наслаждение от възможността да атакува управляващите от улицата.

Тренчев предупреди за „тиктакаща бомба” в сектора на енергетиката, където се обсъждал въпросът да се намали производството, с което ще спадне консумацията на въглища, а това ще доведе до масови съкращения и уволнения. Той обаче изрази опасение, че едно излизане на улицата в този момент може да бъде използвано за политически дивиденти, а и синдикатите все още имали „малък кредит на доверие към министъра”, обещал да не допусне подобна ситуация.

„Ако не са толкова глупави да настъпят мотиката и да вдигнат миньорите, виждам добри шансове за дълготрайно управление”, прогнозира проф. Драганов. Според него БСП са тръгнали с хитър ход с идеята да дадат председателския пост в Народното събрание на Атака (в медиите се появи информация, че на мястото ще застане Явор Нотев, но тя не бе официално потвърдена – бел. ред.), които би им осигурило 121 мандата.

В нареждането на партиите в парламента тримата анализатори видяха „общата политическа неудача”. Според Михайлов този парламент е много силно напрегнат и враждебен и се състои от две двойки, настроени една срещу друга - Сидеров срещу ДПС и БСП срещу ГЕРБ. По думите му тук реваншизмът на партията на Борисов е основен фактор, но самата политическа формация е в криза на оцеляване като партийно тяло.

„Мога да се съглася, че тези две взаимно изяждащи се двойки трудно ще комуникират, но политологията предоставя две възможности. Вариант А – голяма коалиция между ГЕРБ и БСП. Другият се казва „изключваща се коалиция” – три срещу едно, всички срещу ГЕРБ, което е показателно. Такъв тип коалиции се правят след дългогодишно авторитарно управление, което значи, че ГЕРБ за три години и половина е събрала негативизъм все едно, че е управлявала над 10 години”, коментира Драгомир Драганов.

Според Константин Тренчев голямата трудност ще е не как да се „чифтосат” партиите, а как да го обяснят на електората, „защото до вчера са се псували, а сега изведнъж ще трябва да се гушнат”. „Те и с Далай Лама ще направят коалиция, само да са на власт. Преговори текат много интензивно, но хората не знаят”, каза още синдикалистът.

Николай Михайлов отреди специално място за ролята на главния прокурор в настоящата ситуация. Според него въпросът е в това какво мотивира действията на Сотир Цацаров. „Ако е прецедент на воля да се отбранява за пръв път държавността, това е събитие и трябва да бъде подкрепен в това усилие на безкористност. Ако той действа и ще действа спрямо Цветанов, както предишният кабинет и както той самият Цветанов действаше спрямо Цонев и други – мотивиран от някаква конюнктурна игра на анонимни банди, това ще е много голямо поражение за крехката надежда, че мъже на честта могат да бъдат открити в регистъра на този елит. Ако Цацаров мобилизира срещу себе си широка съпротива и ако жълтите вестници започнат да говорят за него – ще разберем, че не си поплюва”, коментира психиатърът.

И той, и Драганов отчетоха като положителен фактът, че РЗС, която е „чиста патология”, и десницата са останали извън рамките 42-то Народно събрание.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС