Лидерът на БСП Сергей Станишев, чиято позиция в БСП започна да се клати след резултатите от вота на 25 май, а в Европа все още е неясна, получи „полиране” на реномето от зам.-председателя на парламента Мая Манолова.

Сергей Станишев е политикът в България, който има най-много възможности пред себе си. Той има европейско бъдеще. В момента обаче той избира да остане и да участва в решаването на проблемите в БСП”, заяви тя в „Тази сутрин”, повтаряйки, че оставката му не стои на дневен ред.

Манолова каза още, че лов на вещици в Столетницата няма да има, макар че ситуацията в нея след евроизборите е „тежка и неприятна”. По линия на това, което предстои в БСП, тя мина по опорните точки, лансирани веднага след вота от социалистите – детайлен анализ ще преценява какви са причините за загубата и дали някой трябва да понесе отговорността.

След като сподели, че "няма проблем от супер спешен характер, който да се реши в момента”, Манолова посочи своите причини за резултата: „Нашите избиратели, левите хора в България нямат усещането, че БСП управлява, че предизборните ангажименти се реализират. Много неща се случиха, но това не се артикулира ясно пред хората. Пред правителството няма хоризонт”.

В тази връзка тя обяви две предизвикателства пред БСП. По думите й са необходими промени, включително и персонални (но не и конкретни – бел. ред.), след заседание на Националния съвет. Също така Столетницата трябва да анализира свършеното от правителството за година управление и дали то отговаря на предизборните обещания на партията мандатоносител.

На въпрос кои министри трябва да бъдат сменени, Мая Манолова изтъкна, че знае какво искат хората, тъй като е прекарала кампанията си преди евровота сред тях, и то не е свързано с конкретно име, а с промяна на живота.

Въпреки заявената близост с избирателите тя призна, че на голяма част от тях не е било обяснено добре как да ползват преференцията, изпратила Момчил Неков, записан под номер 15, в Брюксел. Манолова даде пример с другите партии, чиито кандидати, съвпадащи с номера на партията, също получили висока преференция.

Попитана дали БСП е готова за предсрочни избори, тя отговори: „Ние не се боим от избори. БСП неведнъж е показвала, че много бързо се мобилизира. Още повече, че нивото на нахъсване сред нашите избиратели е много високо, особено след първите пресконференции на ГЕРБ, в които дадоха заявки за реваншизъм”.

БСП е мандатоносител, за нас управлението не е на всяка страна, ще подкрепяме правителството, ако изпълнява в реални срокове предизборните обещания”, завърши Манолова.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)