Четвърт век след началото на прехода в България в Северозапада се върнаха мутренските времена. Или всъщност там никога не е имало друга реалонст. Свикнахме да го наричаме най-бедния район на страната.

На избори кметът на Галиче Ценко Чоков винаги е близо до избирателните секции. „Ама кой посрещам? Ние си седим. Току-що седнахме. Що да ги посрещаме”, казва той, отричайки да се намесва в изборния процес.

В Галиче плакати има само на ДПС. На Евровота партията на Лютви Местан спечели убедително. „В Галиче или гласуваме, или за никой не гласуваме. Нищо ново. Ама аз и да не кажа, те пак си гласуват...”, твърди кметът.

Въпреки че ДПС е толкова популярна в Галиче, хората там се престрашават да говорят за тази партия и за кмета Ценко Чоков само в гръб. Този мъж твърди, че убедителната победа на ДПС на тези избори струва 70 000 лв.

„35 000 лв. са раздадени. 10 000 лв. са дадени на ловната дружинка. 8 000 лв. на пенсионерския клуб. Гласува се с отворени бюлетини, гласува се по телефона. Обаждат се на комисията, те дописват данните, пускат бюлетината и готово – това е цялата работа. Изобщо не е необходимо да гласуваш в Галиче и да ходиш в секция, нужно е да гласуваш за ДПС", казва мъжът.

„Няма такова нещо. Аз дарения си правя постоянно”, каза Ценко Чоков, отричайки твърденията на местния мъж. „Нямам нищо общо с изборите тука”, категоричен е той.

В Секция 27 гласува ромската махала. В следобдните часове активността е над 60%. „Сега е 15:00 часа. От 506 гласоподаватели имаме 320. Не мога да кажа от сега за коя партия. Еми тук при нас може да е за една”, признава председателят на секцията.

Извън кадър член на избирателната комисия казва, че гласуващите в тази секция получават попълнени бюлетини и само ги пускат в урните. „Това го правят ДПС, Ценко е с тях, за да гласуват след това те за него”, твърди източник на bTV, който пожела да остане анонимен.

В съседната секция, в която се оказва помощ на гласуващите, са гласували по-малко от 30%.

Освен ромите, които имат и свой кандидат-депутат в листата за Враца, и останалите от Галиче гласуват масово за ДПС, мотивирани ит Ценко Чоков, казват хората.

„Хората са посещавани от къща в къща. Казва им се, че ще ги снимат с камера кой за кого ще гласува и така. Тези от ромски произход направо гласуват с отворени бюлетини, защото ги е страх”, разказа източникът на bTV от Галиче.

Членовете на избирателната комисия не са изненадани, че и другата част от селото гласуват за същата партия, но нямат обяснение за този феномен. „При всички избори – все тая. Която партия кажат, тая партия печели”, признават там, но не уточняват кой казва коя да бъде партията.

В Галиче толкова са свикнали с мисълта, че някоя партия инвестира едни пари в изборите, че не се притесняват да разкажат за това и пред камера. Историите им можете да гледате в ефира на bTV в понеделник.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация