Парламентът в момента е разделен на две при хипотетично обединение на партиите две по две. Мандатите се разпределят по 120, ако ГЕРБ реши да се коалира с Атака, а БСП с ДПС. Теоретично един мандат „може да щракне” в полза на едните или другите, но шансовете за това са минимални, според експертите. „Постигнахме забележителна патова ситуация”, обобщи следизборното състояние на страната, шефът на Информационно обслужване проф. Михаил Константинов.

Той допълни, че с тези резултати може да се направи скок в 2005 година с разликата, че сега мандатът за коалиция се държи от втора, а не от трета партия. По думите му ГЕРБ не е постигнала особен спад в постижението си от 2009 година, когато реално е трябвало да получи 103 мандата, а не 116. „Най-тъпата законова поправка”, която е отделила псевдомажоритарните райони, тогава е „отрязала главата” на БСП и я е лишила от 21 депутатски места, обясни Константинов. Той обаче похвали социалистите за „колосалния скок” на изборите преди два дни – 85 мандата, които ги връщат на нивото от 2005 година.

Математикът използва възможността да обори „глупостите, които се говорят” и „митовете, които тресат страната”, като обяви, че избирателната активност не може да се приеме като ниска, тъй като реално е над 50%.

Социологическата война преди изборите и големите разлики в изследванията на различните агенции се оказаха „в рамките на допустимата грешка”. Според изследване на Константинов осреднените резултати на седем агенции преди изборите същност давали процентите, сметнати от ЦИК след вота.

Разликата от около 8% между ГЕРБ и БСП, която даваше агенцията на Мира Радева и която предизвика редица скандали сред колегите й, които по същото време прогнозираха паритет, също беше обяснена като цифра „в границите на грешката”.

„При тежката кампания голяма част от хората се колебаеха . В последния ден на размисъл видяхме тотално отсъствие на държавност – не видяхме президент, главен прокурор и премиер. Около 6 пункта ГЕРБ загуби от периферията си, защото беше доста пасивна в кампанията. Почти два месеца никой не можа да види Бойко Борисов. В последното му интервю по вашата телевизия видях един доста уморен и изнервен човек. Не носеше онова внушение, на което разчитат симпатизантите му – на сила, на увереност. Тактическа грешка беше и това, че в изборната нощ не се явиха на първата пресконференция след изборите”, коментира Радева.

По думите й обаче не е основателно при получения резултат ГЕРБ да внушават, че са губеща партия. „Както Бойко Борисов беше гален с комфортна медийна вълна през първите две години от управлението си, така на финалната права на кампанията целият медиен климат беше срещу него”, каза социоложката.

Двамата експерти отдадоха значение и на хубавите неща от изборите – администрацията се е справила повече от добре, опашките пред РИК-овете този път са били по-малки, а над 100 000 души, които работиха по провеждането на вода, са изпълнили гражданския си дълг срещу смешно възнаграждение.

Те отправиха и призив – политиците да спрат да излизат на тепиха за лична победа, да не се създават повече „бутафорни гладиатори на измислена сцена”, и да се погрижат кабинетът, който и да е той, да заработи в интерес на гражданите.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС