Близо седмица след края на изборите за европарламент, bTV направи проверка на разходите, които партиите са направили по кампанията си. Към момента на сайта на Сметната палата може да се види дали партиите, участвали на изборите, са получили дарения.

„България без цензура" имат над 1 млн. и 200 хиляди лв. постъпили дарения. От Института за развитие на публичната среда са установили, че наплив от по-големи дарения от по 10 000 лв. има около датата 21 май. Ясни са даренията получени и от АБВ, които не излъчиха евродепутат. Те са за над 200 000 лв.

Топ 3

ГЕРБ не са разчитали на дарения, а на пари от субсидията си. Тя е и най-голяма, сравнена с останалите парламентарно представени сили. От партията, която още обработва разходите си, казват че са похарчили по-малко от 2 млн. лв.

„Разбира се, тук е важно да се акцентира върху факта, че ГЕРБ заложи на кампания, която е насочена директно към хората. Не използвахме скъпоплатени кампании с видео клипове, които да се въртят по телевизията от сутрин до вечер”, посочи Цветомир Паунов от бившите управляващи.

БСП са разчитали също на субсидията си, като даренията за евроизборите са между 40 и 50 000 лв. От ДПС не успяха да отговорят как се е случило финансирането при тях.

Кристално чисто, но не питайте

От „България без цензура” казват, че кампанията им е излязла малко под 2 млн. лв., разходите за медийно отразяване са били между 600 и 700 000 лв. Всичко е „кристално чисто” и около даренията.

„Росен Петров е дарил 10 000 лв., аз съм дал 10 000 лв. Вие как мислите: че някой е отишъл и е дарил парите на ръка в офиса? Ако ме предизвикате с тези въпроси ще кажа такива неща за вас и медиите ви, че ще взема над 200 човека депутати в следващия парламент!”, заяви Николай Бареков.

От Института за развитие на публичната среда правят анализи на кампанията на Бареков и определят агитацията като богата и с много въпросителни.

„С просто око се вижда, че в последните дни на кампанията повече от половината от даренията - 57 дарения, са по 10 000 лв. Трябва да се знае, че всяко едно дарение над 1000 лв. трябва да бъде дарено по банков път, т.е . да има много ясен белег откъде идват парите и накъде отиват.", посочи председателят на организацията Антоанета Цонева.

Реформаторски бал

Около 65 000 лева дарения са събрали от Реформаторския блок, като 35 са получени по време на благотворителен бал.

Найден Зеленогорски коментира, че техният евродепутат „е един от най-евтините”. Реформаторите са разчитали на субсидията и на Движение "България на гражданите", които годишно получават около 1 200 000 лв.

Партиите имат срок до 24 юни да подадат към Сметната палата отчетите си от кампанията.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)