ЦИК успя да държи в напрежение всички буквално до последния момент на днешния трети ден, в който по закон са длъжни да обявят коя партия колко е взела на вота в неделя.

Според окончателните резултати, за ГЕРБ са гласували 680 838 души, което се равнява на 30.4% от пусналите валидна бюлетина. Те ще имат шестима представители в Европейския парламент.

Разочаровалата с представянето си Коалиция за България ще има двама по-малко, след като беше подкрепена от едва 424 037 гласоподаватели. Това й отрежда незавидните 18.93 на сто.

Съвсем близо до левицата е Движението за права и свободи със 17.27% от вота. За партията на Лютви Местан са гласували 386 725 българи. ДПС надделява над ГЕРБ в битката за мандат номер 17 и ще има общо 4 депутати в ЕП.

Там има и разместване. След като вторият в листата Делян Пеевски се отказа да става евродепутат, към Брюксел заминава екоминистърът Искра Михайлова.

„България без цензура” на Николай Бареков е четвърта с 10.66% (238 629 гласа) и вкарва двама души в европарламента. Едно място получава Реформаторският блок с 6.45 на сто от бюлетините.

За дясното обединение са гласували 114 632 гласа. Ако недействителните бюлетини бяха гласове за политическа партия, РБ щеше да бъде изпреварен от нея - не са зачетени над 120 000 изборни книжа.

Преференциално

"Обявявам включените на първите места в листите на партиите или коалициите, които излъчват свои представители за ЕП, без от това да следва, че ги обявяваме за избрани, тъй като за това има още двудневен срок, в който ЦИК ще се произнесе", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Прословутият номер 15 в „червената” листа Момчил Неков наистина изпреварва всички останали с преференциален вот от близо 34 000 гласа. Така след очакваното отказване на лидера Сергей Станишев, от листата ще изпадне Достена Леверн.

В същото време не се оказа вярно предположението, че Александър Симов, номер 8 в листата, ще изпревари Петър Курумбашев от 4-тото място.

Още преди два дни стана ясно къде другаде е сработила преференцията – зам.-председателят на ДСБ Светослав Малинов ще кара втори мандат като евродепутат, след като волята на 36 000 избиратели го придвижи пред водещата листата Меглена Кунева.

Окончателните данни от преброяването на бюлетините показаха, че не само Номер 15 в листата на БСП има много преференциален вот - избирателите на всички партии и коалиции от 1 до 17 също са зачерквали по два пъти номерът на бюлетината.

"В ЦИК не го броим като грешка, това си е редовно отбелязана преференция", каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова

Сега предстои комисията да направи анализ и на експерименталното машинно гласуване. Над 8000 души са гласували машинно, а ако този модел проработи още на следващите избори книжните бюлетини може да изчезнат.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)