БСП призова в открито писмо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов "да спре да лъже и да се извини на миньорите". Свидетели сме на поредната лъжа от страна на ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, се казва в писмото.

"Поредната лъжа" на Борисов е, че кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България под номер 15 – Момчил Неков, е получил преференция от 34 000 гласа поради контролиран вот от миньорите. Срамно е, че председателят на ГЕРБ Бойко Борисов така безотговорно изопачава истината и унижава достойнството на миньорите. Най-ясното опровержение на тази лъжа са фактите, твърдят социалистите.

Кандидатът за евродепутат на КБ Момчил Неков получава своята преференция от всичките 31 избирателни райони в България с приблизително подкрепа между 700 и 1000 гласа от регион. Това може да се види съвсем ясно при направена справка в ЦИК, подчертават от БСП.

Смятаме, че тази спекулация е обидна преди всичко за нейния автор и очакваме от лидера на ГЕРБ да се извини на миньорите в България, се казва в писмото.

Вместо да коментира фиаското си на Евровота, левицата предпочете да отговори на нападките на Бойко Борисов. След новината, че най-младият кандидат в листата на „Коалиция за България“ Момчил Неков е изместил чрез преференции лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, днес от „Позитано 20“ най-накрая изпратиха коментар, който обаче е насочен към ГЕРБ, а не към електората на левицата.

От писмото не става ясно дали „червените” смятат, че голяма част от избирателите им са гласували за Неков, защото не разбират как се гласува или пък не подкрепят подредбата на партийната листа, водена от Сергей Станишев. Под въпрос е и дали Неков ще се откаже от Брюксел или тъкмо напротив – ще стане евродепутат, тъй като Станишев още преди изборите заяви, че няма намерение да заема такъв пост.

Вместо отговор на всички тези въпроси, централата на БСП разпрати до медиите коментар относно изказване на Бойко Борисов, че Момчил Неков избран с 34 000 купени гласа. Лидерът на ГЕРБ дори загатна, че вероятно тези 34 000 души, избрали Неков с преференция, са именно миньорите от Бобод дол. От писмото на БСП става ясно, че Неков се радва на стабилна подкрепа в доста български общини.
 

Ето и данните, разпространени от БСП:

1. Плевен – 1793 гласа

2. Монтана – 1774 гласа

3. Варна – 1759 гласа

4. София област – 1755 гласа

5. Пловдив област – 1741 гласа

6. Стара Загора – 1642 гласа

7. Кюстендил – 1528 гласа

8. Бургас – 1498 гласа

9. Добрич – 1445 гласа

10. Хасково – 1206 гласа

11. София 23 МИР – 1204 гласа

12. Пазарджик – 1183 гласа

13. Велико Търново – 1181 гласа

14. София – 25 МИР – 1132 гласа

15. Благоевград – 1128 гласа

16. Враца – 1068 гласа

17. София – 24 МИР – 977 гласа

18. Пловдив – 962 гласа

19. Перник – 944 гласа

20. Русе – 818 гласа

21. Видин – 804 гласа

22. Сливен – 740 гласа

23. Шумен – 716 гласа

24. Смолян – 712 гласа

25. Ямбол – 706 гласа

26. Ловеч – 659 гласа

27. Силистра – 659 гласа

28. Габрово – 516 гласа

29. Търговище – 452 гласа

30. Кърджали – 447 гласа

31. Разград – 293 гласа

По-късно днес Борисов отвърна на БСП със статус във фейсбук: "От години всеки вторник БСП дават пресконференции по какви ли не теми. Днес разбирам, че са пуснали прессъобщение, че трябвало да се извинявам. Днес обаче явно БСП толкова много ги е срам и толкова много ги боли от съкрушителната загуба на изборите от ГЕРБ, че си измислят като няма какво да кажат. Очевидно нямат очи да се покажат пред хората и медиите и пускат някакви прессъобщения, с които се опитват да замажат позорната си загуба на изборите и да отклонят вниманието от себе си”, пише лидерът на ГЕРБ.

„Що се отнася до купения и контролирания вот – извинявам се, в него не попадат само миньорите от Бобов дол, но и ромските гласове за БСП в Кюстендил, Сливен, Видин и други места. И ако някой трябва да се извинява за нещо – това е БСП, че в Кюстендилско, заедно със своите коалиционни партньори, са превърнали миньорите в роби. Ако не разбират за какво им говоря – да погледнат телевизионните репортажи за това какво се случва в Бобов дол. Ако пък всъщност тези 34 хиляди гласа не са купен вот, а са пуснати с ясното съзнание на хората в БСП, за да махнат Станишев от първото място – тогава не само ще се извиня, но и ще ги поздравя”, допълва Борисов.

„Но да твърдиш, че 34 хил. души са се объркали, е обидно за партията, която говори подобни неща. И ако от БСП днес нямаха очи да се покажат пред българите, то в прессъобщението им трябваше да пише само едно нещо – че Станишев и правителството подават оставки”, казва Бойко Борисов.
 

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)