Водачът на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева декларира усещане за лична победа за коалицията, въпреки че преференциалният вот на избирателите размести подреждането и отреди мандата на подгласника й Светослав Малинов, кандидат на Демократи за силна България.

„Радвам се, че успях да дам мандат, а не да взема място”, заяви Кунева в предаването „Тази сутрин” по bTV.
Разместването в листата на Реформаторския блок е един от прецедентите, създадени на Евровот 2014.

Вторият може да бъде преференциалният вот за 15-тия кандидат в листата на БСП – 28-годишният Момчил Неков с голяма вероятност ще измести от първото място лидера Сергей Станишев. От Централната избирателна комисия обаче задържат обявяването на официалните резултати до приключване на проверката на данните от районните комисии, която може да продължи с дни.

Въпреки че изтъкна собствения си принос за резултата на реформаторите, Меглена Кунева намекна, че от Движение „България на гражданите” не са агитирали за преференциален вот в нейна полза, за разлика от мащабната кампания в тази насока от страна на ДСБ и дори на бившия лидер на тъмносините Иван Костов в полза на Малинов.

„Аз съм се научила, че когато си водач, трябва да мислиш винаги за другите. При преговорите, ако имаш проблем, винаги го решаваш, когато другата страна в спора е председател, защото председателството трябва да е неутрално”, даде пример Кунева.

„Аз се чувствам не изместена, а въвлечена. Радвам се на мобилизацията на избирателите. Ние го наричаме пробив. ДСБ мобилизира много подкрепата за своя кандидат”, коментира тя.

„За мен беше неприемливо да правя кампания – гласувайте за Реформаторския блок, пък и за мен преференциално. Аз не призовавах от вашето студио за гласуване с преференция”, изтъкна все пак тя.

Лидерът на „България на гражданите” посочи, че е била избрана за водач на листата след трудни преговори. Все пак на решението са повлияли социологически данни за нейната популярност. „Когато поех листата, част от причините бяха, че ние бяхме под водата, а сега спечелихме 6,5% подкрепа. Щях да се чувствам зле, ако не бяхме спечелили и един мандат”, допълни Кунева. Тя сподели, че е получила похвали от всичките си коалиционни партньори, че се нея се работи много лесно.

Меглена Кунева изтъкна също, че до голяма степен разместването в листата на реформаторите се дължи на разбирането, че непосочването на преференция означава подкрепа за водача. „Вчера получих обаждания: ама как, ако знаехме, щяхме да те подкрепим”, разказа тя. „На много хора им е станало ясно, че първият не е първи, и партийните ядра са се мобилизирали”, допълни Кунева.

„Всички, които са подкрепили Реформаторския блок с идеята, че подкрепят листата, както е подредена, могат да бъдат уверени, че Реформаторският блок има своя евродепутат и г-н Малинов ще свърши работата, за която е избран”, увери все пак Кунева.

Тя все пак подчерта, че възможността за преференциален вот е положителна. „Аз се надявам, че изборите за Европейски парламент манифестират полезността на това да има преференция. Бях свидетел на това, че тече много активна преференция”, заяви тя и декларира, че Реформаторският блок ще се яви на поне един пълен цикъл от избори.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)