ГЕРБ е големият победител в битката за европейския парламент. Разликата с БСП е почти 12%. За ГЕРБ гласа си са дали 30,47 на сто от избирателите. БСП са втори с 19,6%.

За първи път ДПС отбелязва толкова висок резултат – 17,4 на сто, само на 2% зад червената партия.

Добър резултат за партията на Николай Бареков - с изборния си дебют „България без цензура” зае четвъртото място с почти 11%.

6,41% печели Реформаторският блок, който прескочи изборната бариера. Всички останали партии са зад борда - АБВ с малко над 4%, двете националистически формации „Атака" и „Националният фронт за спасение на България" - с по 3%.

Превърнати в депутатски мандати, процентите означават шестима депутати за ГЕРБ в Брюксел, четирима за БСП. Бройката до 17 запълват четирима депутати от ДПС, двама от „България без цензура” и един от реформаторите.

Лицата, които стоят зад мандатите

Водачът на листата на ГЕРБ е Томислав Дончев. В Европейския парламент отново ще работят и досегашните евродепутати Андрей Ковачев, Мария Габриел и Владимир Уручев. Пета е Ева Паунова. Шести е юристът и депутат Емил Радев.

Листата на БСП се води от лидера Сергей Станишев. Втора е Илияна Йотова, следват Георги Пирински и Петър Курумбашев. Тук е и първото разместване в листите - Станишев се отказа от мандата си, което значи, че заминава петата - Достена Лаверн. Тук може да има голяма изненада - ЦИК брои преференциалните гласове, дадени за 15-ия в червената листа. Оказва се, че червените избиратели масово са зачерквали 15 не само за партия, но и за кандидат.

ДПС вкарва четирима депутати. Водач е Филиз Хюсменова, досегашен евродепутат. Вторият избран е Делян Пеевски. Трети е заместник-министърът на отбраната Неджми Али.

Илхан Кючук е на четвърто място в листата. И тук имаше „изненада” - Пеевски също се отказа от „евродепутатството” и отстъпва мястото на екоминистъра Искра Михайлова.

Двама от „България без цензура” заминават за Брюксел - това са лидерът на коалицията и екс-журналист Николай Бареков и заместник-председателят на ВМРО - Ангел Джамбазки.

Отговорът кой е 17-тият евродепутат, може да донесе и най-големия обрат на тези избори. Листата на Реформаторския блок води бившият еврокомисар Меглена Кунева, председател на партия „България на гражданите". По данни от ЦИК обаче гласоподавателите за коалицията са използвали масово преференциален вот и е много възможно за Брюксел да замине втория в листата - заместник-председателят на Демократи за силна България - Светослав Малинов.

Тежестта на партийния мандат в ЕП

Цената на един мандат са гласовете на 120 000 българи. За водача ГЕРБ са гласували 735 000, което означава шест мандата.

За БСП са гласували 453 000 избиратели, които им носят четири мандата. Само 3 000 по-малко са гласувалите за ДПС - 450 000, което също прави четири мандата.

За „България без цензура” са гласували 255 000, които им дават два мандата. За Реформаторския блок пък бюлетина са пуснали 147 000, малко над прага за един мандат.

Общо 2,061 милиона са гласувалите вчера българи. Това прави избирателна активност от 33,84%. Данните за неокончателни.

Отлив на избиратели от БСП?

40% от червените избиратели са гласували отново за БСП. Гласове за още мандат и половина обаче, са отишли за други партии. От тях - 50 000 гласа за АБВ, 37 000 за „България без цензура”, и още 103 000, които са се разпилели между други партии и кандидати.

Това са резултатите от изборите до момента. Очакваме в близките дни ЦИК да излезе с окончателните данни за Евровот 2014.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)