Дали Светослав Малинов ще изпревари Меглена Кунева вътре в листата на Реформаторския блок? Ще успее ли 25-годишен социалист да задмине лидера си? Дали ГЕРБ ще отмъкне мандат на БСП и така ще изпрати 7 свои представители в европарламента? И по трите въпроса през целия ден има противоречиви информации, но ЦИК предпочита да запази мълчание.

Причината: централната избирателна комисия чака окончателните резултати на базата на протоколите, въведени двойно в системата на „Информационно обслужване”. Към 19:00 часа бяха пристигнали протоколите от едва половината районни избирателни комисии.

В протоколите на РИК е информацията за това колко хора са използвали преференцията, колко са се затруднили и колко са пуснали недействителни бюлетини.

Според говорителя на ЦИК Камелия Нейкова, не може да се говори за слаба подготовка на изборната администрация по места. "Според разпоредбите на Изборния кодекс, смятам, че те получиха достатъчно указания", заяви тя и допълни, че всички решения на институцията са достъпни на нейния сайт.

Според нея комисиите не са се затруднили, а просто по-големият обем на информация за въвеждане в протоколите ги е забавил.

На въпрос за евентуалното пренареждане на листите на БСП и РБ, Нейкова подчерта, че ще се знае със сигурност едва с окончателните резултати, но към момента "има такава тенденция в двете листи".

Междувременно стана ясно и че в секционните комисии е имало сериозни проблеми. В София, Велико Търново и Благоевград късно снощи чакаха тонери за копирни машини, има информация и за отказали устройства.

Сканирането и копирането на 12-страничните протоколи се забави и заради многото наблюдатели, всеки от които има право на копие от протокола.

Членовете на секционните комисии за пореден вот се оплакаха от лоша организация, заради която им се е наложило да спят по автобусите, заедно с чували с изборни книжа.

ЦИК трябва да обяви резултатите до три дни от изборите и да обяви имената на избраните до пет дни. Комисията е получила 183 сигнала и 71 жалби за агитация, разкриване на вота и недопускане до гласуване.

Има и 15 проверявани случая, свързани с купуване на гласове. Граждани са се оплакали и за избирателни секции, които буквално са затворили пред носовете им.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)