Вторият в листата на Реформаторския блок Светослав Малинов измести първата Меглена Кунева след преброяване на преференциалния вот, става ясно от резултатите на районните избирателни комисии.

На този етап от ЦИК се въздържат от коментар, но по неофициална информация за Малинов са гласували 5 на сто от избирателите на РБ.

Така единственото евродепутатско място на дясното обединение ще бъде заето не от лидера на „България на гражданите”, а от зам.-председателя на ДСБ.

Според данните на при 85% обработени протоколи от СИК, 36 000 души са подкрепили Светослав Малинов, а 20 000 – Кунева и по този начин става факт първото пренареждане на кандидат-евродепутатска листа.

"Префернцията проработи, никой повече не може да подцени българските граждани - че са неподготвени, че не знаят и ще се объркат", коментира Малинов.

"Трябва да поздравим хората да си напряват труда да разберат и да кажа ясно какво е тяхното предпочитавие, но това е победа, която аз считам за лична и се радвам за това", заяви изместената Меглена Кунева.

РБ водиха цялата си предизборна кампания около това нововъведение в Изборния кодекс, като както първата в листата Меглена Кунева, така и говорителят Радан Кънев подчертаха на няколко пъти, че ще продължат съвместните си действия, без значение от това кой кандидат ще се окаже по-предпочитан от гласоподавателите.

"Това бяха първи избори. оставаме заедно и продължаваме. Ние преминахме през много по-тежко изпитание при самото ни създаване. От тук нататък пътят ни ще бъде много по-дълъг, но по-лесен", коментира Светослав Малинов.

Самият Малинов се ползваше и с подкрепата на създателя на ДСБ и бивш премиер Иван Костов. Новината обяви във Фейсбук настоящият зам.-председател на тъмно сините Петър Москов.

 

Почти половината българи ползвали преференцията

Между 35% и 45% от българите са се възползвали от преференциалния вот. Това каза пред Фокус говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му данните показват, че „твърде висок процент” от българите са се възползвали от преференцията и промяната в избирателната система е полезна, защото подобрява демократичността.

„Като казвам твърде висок процент, имам предвид за сега процент над 35%, който може да се окаже и 45%. Дали това ще доведе до пренареждане на листите, е рано да се каже, но е много вероятно да доведе до пренареждане на някои листи”, заяви Томов.

Възползвахте ли се от правото си на преференциален вот?

 

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)