Над 33 млн. лв. вероятно ще вземат десетте партии, които имат право да получат държавна субсидия. Сметката е предварителна, тъй като Централната избирателна комисия още не е обявила окончателните резултати от вота.

След гражданските протести партиите решиха да си намалят субсидията за всеки получен глас макар и символично - от 12 на 11 лева.

Грубите сметки показват че така ГЕРБ ще получи малко над 12 млн. лв. за една година. БСП макар и разгромени ще вземат 5,7 млн. лв., ДПС с 5,4 млн. лв. Реформаторите са с 3,2 млн. лв. Патриотичният фронт - 2,6 млн. лв., България без цензура - малко над 2 млн. лв.

Пари ще има дори и „Глас Народен" и „Движение 21", които не влязоха в парламента, но минаха еднопроцентовата бариера.

„Глас Народен" мина единия процент и за година вероятно ще получи над 422 000 лв. С парите ще развиват например местните структури. „Една партия, която мине единия процент, се издържа от субсдията, а не се издържа от парите на бизнесмени и олигарси”, каза Светльо Витков.

Като коалиция реформаторите хем влизат за първи път в парламента, хем за първи път ще получават субсидия. Оттам казват, че парите на партиите трябва да се равняват по потребителската ни кошница.

„Ако няма такава издръжка, която да бъде публична и ясна и се отчита пред Сметната палата партиите ще започнат да ги издържат черните пари”, смята Гроздан Караджов от Реформторския блок.

От Патриотичния фронт се чу глас за почти двойно намаляване на партийните субсидии. „Трябва да се промени закона, така че и фирми да субсидират партии, както и отделни лица, защото във Великобритания има официални спонсори, които декларират колко дават, за какво ги дават, коя партия дават”, коментира Валери Симеонов, председател на НФСБ, Патриотичен фронт.

След наводненията във великотърновското село Габровци изкъртеният асфалт е заменен с нов. И чакат още промени, за които има нужда от пари.

„Защо тези пари да не бъдат пренасочени за именно там, да бъдат пренасочени за възрастните хора, да бъдат пренасочени в домове с деца изоставени и т.н.”, коментира Петър Георгиев.

В селото някои признават, че не са гласували, защото това едва ли ще промени нещо. „С един хлебец, и ей го днеска мъничко сиренце и две чушки - три опечени и туй манджата. Да сме живи. Аз казвам да съм жива”, казва Анка Косева.

Тъй като субсидиите влизат в партийните каси на всеки три месеца, десетте политически сили ще получат първи транш от 8,3 млн. лв. А ако парламентът не формира правителство, тогава ще има нови избори, ново пренареждане на гласовете и нова борба за субсидия от хазната.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация