Три дни след изборите за Европейски парламент и куриоза „15/15”, който е на път да изпрати в Брюксел 28-годишния Момчил Неков от Силистра, БСП намери проблема в Изборния кодекс. В предаването „Тази сутрин” по bTV депутатът и член на партийното ръководство Антон Кутев намекна, че има нужда от промени в изборния закон.

„Аз приветствам всякаква форма на мажоритарност, но трябва да е в разумни граници, за да се избегнат грешки”, коментира той. По думите на Кутев, вина има и един от основните автори на новия Изборен кодекс – зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

„Бяхме против това преференцията да измества първия. Гласувахме друго – БСП се поддаде на натиска на ГЕРБ и го приехме и сега виждаме резултатът”, коментира Кутев. Той припомни, че за национални избори преференцията е 7%, като тя не може да измести първия от листата, защото бюлетините без преференция автоматично означават подкрепа за първия.

Според социалиста анализът трябва да бъде съсредоточен върху невалидните бюлетини. „Със сигурност има много, които са отбелязали само кръгче”, подчерта той и изтъкна, че наличието на две части в бюлетината – с квадратчетата за избор на партия и с кръгчетата за избор на кандидат, са объркали много от избирателите.

„Част от преференциите са съзнателни, друга част са пренасяне на цифрите 15. Не мога да приема въпроса за нивото на избирателите – необразованите също са български граждани. Пенсионери са и са необразовани и именно те имат нужда от защита от държавата”, коментира Кутев.

Той обаче беше категоричен, че макар изборът на кандидат да е несъзнателен, изборът на партия няма как да бъде съзнателен. „Естествено, че някой им е казал номер 15. Във всяка реклама пишеше номер 15, логиката на всяка политическа реклама е това”, коментира Антон Кутев.

След като цялата кампания премина под знака на вътрешнополитическите дискусии, Кутев изрази недоумение защо резултата от изборите поражда въпроса за оставката на председателя Сергей Станишев от постовете му в БСП и ПЕС. „Защо резултатите от евроизборите да се отнасят към вътрешнопартийни въпроси?”, попита той.

„След като10 месеца всякакви хора се разхождаха по главата на БСП и на правителството, ние пак сме втора политическа сила. Лошата новина за всички, които очакват БСПС да бъде зачеркната, е, че БСП няма да бъде зачеркната”, коментира Антон Кутев.

Той повтори тезата на социалистите на европейско ниво, че ЕНП е „най-големият губещ” от вота на 25 май. „ПЕС са шест места назад, а ЕНП с 61 назад. Само ПЕС в европейски мащаб не губи гласове и не губи позиции”, изтъкна Кутев като аргумент за постовете на Станишев.
„Прекалено рано са опитите да се отписва Станишев като лидер на ПЕС. Сергей направи много в тази кампания, обиколи всички области в страната”, изтъкна той.

Вотът в Шишковци

Снимка: btvnovinite.bg

В кюстендилското село Шишковци, където лично Мая Манолова изнесе открит урок по машинно гласуване, са предпочели Момчил Неков пред Сергей Станишев. Председателят на партията и водач на листата на БСП е получил два преференциални гласа, докато най-младият кандидат е взел 15.

Пред камерата на bTV застанаха две възрастни жени, които заявиха, че са отбелязали с Х и кръгчето на Станишев. „Разбрахме урока на Мая Манолова. Гласувах с 15 и 1”, обясни едната. „Разбрах как да гласувам и знам как гласувах”, увери и другата избирателка.

„Гласувала съм само за партията – по-едричко е и го виждам без очила. Не, че не съм разбрала, а не съм видяла номерчето. Дребен беше шифъра. След като не ги виждам, гласувам само за партия”, разказа друга възрастна гласоподавателка от Шишковци.

Леля Славка пък призна, че е зачеркнала номер 15 и в кръгчето, и в квадратчето. „Не знам кой е бил там, ми да се паднат 15 и 15. Не съм го познавала, не съм го виждала, ама го избрах”, сподели жената.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)