България се нуждае от силно правителство след парламентарните избори, което ще продължи радикалните реформи, целящи измъкването на страната от „посткомунистическото тресавище”. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки в интервю за чуждестранни кореспонденти.

Балканската страна върви към третите си избори за две години, след като предишният кабинет, ръководен от социалистите, подаде оставка през юли заради масовите протести срещу корупцията, тежките наводнения и банковата криза. То беше на власт едва от една година, припомня „Ройтерс”.

Социологически изследвания показват, че дясноцентристката партия ГЕРБ ще спечели най-много гласове в неделя, но няма да постигне абсолютно мнозинство, което увеличава опасността от политическа нестабилност в България, допълва агенцията.

„Нуждаем се от радикални реформи. Просто загубихме повече от една година (при управлението на социалистите)”, заяви Близнашки пред чуждестранните кореспонденти. „Поради това се нуждаем от силно политическо правителство, което да започне тези дълго отлагани реформи, защото не можем образно казано да останем в посткомунистическото тресавище”, смята той и изразява надежда, че ново правителство ще бъде сформирано до 20 октомври.

Близнашки, който е бивш депутат от БСП и професор по конституционно право, беше назначен от президента начело на служебен технократски кабинет до изборите. Той е сред групата университетски преподаватели, които подкрепиха окупацията на Софийския университет от студентите миналата година в рамките на по-широките протести срещу корупцията, припомня агенцията.

„Трябва да предприемем тези тежки реформи, така че да достигнем останалите бивши комунистически страни, които се присъединиха към ЕС в постигането на ритъм на трайно развитие”, казва още Близнашки.

Руската гледна точка

България се надява на скорошно нормализиране на отношенията между Русия и Запада, заяви премиерът на служебното правителство в отговор на въпрос на ИТАР-ТАСС на срещата с членове на клуба на чуждестранните кореспонденти.

„Лично аз смятам, че колкото по-бързо се нормализират отношенията между Русия и Запада, толкова по-добре ще е за всички”, заяви премиерът. „Ние се присъединихме към санкциите срещу Русия, тъй като споделяме оценката на европейските ни колеги, че действията на руското ръководство в тази ситуация бяха неприемливи”, коментира той.

„Смятам обаче, че това е относително кратка криза, от която не би трябвало да се правят трайни изводи и заключения. Важно е максимално бързо да се намери взаимно приемливо решение и да се урегулира ситуацията. Поддържаме санкциите като част от общите усилия (на европейските държави) в търсене на споразумение между страните в конфликта”, допълни обаче служебният премиер.

По думите му кризисната ситуация не би трябвало да води до рязко влошаване на традиционно добрите двустранни отношения между Русия и България. „Не бихме искали също обществото да се дели на русофили и русофоби, трябва да запазим добрите чувства между народите, макар политическото ръководство понякога да предприема действия, които ги застрашават", отбеляза Близнашки, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На въпрос за газопровода „Южен поток" той потвърди, че всички действия по проекта в България са преустановени, посочва ИТАР-ТАСС. „Ще следваме решенията на Европейската комисия, придържайки се към колективната гледна точка", каза премиерът.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани