Бойко Борисов е изолиран. И десни, и леви искат да го видят да отговаря в съда, се казва в статия на австрийския "Дер Щандарт".

Към социалната криза в България се добави и скандалът с подслушванията, допълва изданието и подчертава, че резултатите от предстоящите в неделя избори са трудно прогнозируеми и не е ясно кои от малките партии все пак могат да влязат в следващия парламент. "Социалната криза в страната е толкова дълбока и доверието на българите в техните политици е сходно с това в съседна Гърция, където фашистите се превърнаха в трета политическа сила", пише "Дер Щандарт", цитиран от БГНЕС.

Един от създателите на системата за валутен борд в страната, финансистът Мартин Заимов отбелязва, че България е една земеделска патриархална страна с "много силна антилиберална" традиция. Вестникът припомня, че през 1997 българите щурмуваха своя парламент и свалиха тогавашното правителство. "16 години по-късно кръгът се е затворил. Населението в най-бедната страна в Европа отново въстана. "Разликата е огромна. Днес няма голяма политическа алтернатива. Никой не знае какво да прави", коментира пред "Дер Щандарт" Заимов.

Тази зима протестите срещу високите цени и ниските доходи, които не позволяват да се живее, бяха толкова силни, че министър-председателят Бойко Борисов беше принуден да подаде оставка. От март страната се управлява от временно правителство, оглавявано от дипломат от кариерата.

"Нито партията на Борисов ГЕРБ, нито коалицията анти-Борисов, водена от социалистите, може да победи в неделя", пише "Дер Щандарт" и добавя, позовавайки се на местни наблюдатели, че не е изключено служебното правителство да остане на власт и през лятото до провеждането на нови избори.

"През последните години 53-годишният бивш каратист Борисов управляваше с кабинет на малцинството, в някои случаи подкрепян от десните екстремисти или консерваторите. Но този път е изолиран", пише вестникът като посочва причината за това "големия скандал с подслушванията". "Сега и десни, и леви искат да видят Борисов заедно с неговия могъщ бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в съда".

"Този вторник Борисов вече имаше среща с главния прокурор, човек поставен от неговия кабинет и смятан първоначално от мнозина за негова марионетка", продължава изданието, припомняйки записът от подслушване в Банкя, където бившият премиер заедно с прокурора Николай Кокинов и обвиненият в корупция Мирослав Найденов обсъждат възможностите за избягването на наказателна отговорност. Борисов се опита да омаловажи скандала, заявявайки по време на предизборната кампания, че българите не се интересуват от това.

"Дер Щандарт" се спира и на положението във Варна, "градът на мощната групировка ТИМ". Вестникът припомня саможертвата на 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали през февруари. След неговия акт Борисов подаде оставка, а малко по-късно това стори и спорния кмет на Варна.

Самозапалилият се Горанов е един от шестимата българи, посегнали по този начин на живота си. Един от лидерите на екологичните протести в защита на морската градина във Варна Николай Маринов заявява мрачно: "Имаме една номинална демокрация. Системата е толкова лоша и контролирана от хора с бизнес интереси, че народът е загубил доверие".

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация