За поста председател на Върховния касационен съд (ВКС) се борят съдиите Лозан Панов и Павлина Панова.

В началото на заседанието Юлия Ковачева от ВСС призова колегите си да се съобразят с препоръката на ЕК и да гласуват с бюлетини. На предложението й остро реагира председателят на етичната комисия на т.нар. „правителство на съдебната власт” Ясен Тодоров, който обяви, че сред членовете на ВСС има такива, които работят против интересите на съвета, а и против интересите на България. Тодоров уточни, че тези членове на ВСС гласували “за” по повече от веднъж, за да дискредитират електронната система, на която той е ревностен защитник.

В крайна сметка ВСС отхвърли предложението изборът на шеф на ВКС да се проведе с бюлетини, като в числото на гласувалите „против” бяха главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ВАС Георги Колев. Ясен Тодоров пък не посочи конкретно кои са магистратите, които робятат против интересите на страната.

За да бъде избран един от двамата кандидати, той трябва да събере подкрепата на 2/3 от членовете на ВСС или поне 17 гласа. Това условие провали първата процедура за назначаване на наследник на проф. Лазар Груев, когато номинирани бяха двете му заместнички Павлина Панова и Таня Райковска, временно изпълняваща функциите на председател.

Мандатът на председателя на ВКС е 7-годишен, като той става член на съдебния съвет по право. Шефът на ВКС е известен като един от "тримата големи" в съдебната власт заедно с главния прокурор и председателя на ВАС.