В авторитетния австрийски вестник "Дер Щандарт" продължава престрелката с обвинения между крупния бизнесмен Иво Прокопиев и шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Прокопиев обяви, че австрийската "Виена Иншурънс Груп" е била принудена да продаде българския пенсионен фонд "Доверие" на съмнителен купувач заради двугодишен натиск от Комисията за финансов надзор.

Според Прокопиев, Стоян Мавродиев цели да избегне скандал с пране на пари. Така бизнесменът коментира сигнала на Мавродиев до прокуратурата, в който свързваната с него компания "Булброкърс" и бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Те бяха обвинени, че са ощетили държавата с десетки милиони левове при борсовата продажба на остатъчния държавен дял от Енергото в Югоизточна България.

Пред "Дер Щандарт" Прокопиев твърди, че страната ни се управлява по фасаден демократичен модел. А заради натиск от институциите, няколко известни големи чуждестранни компании са се принудили да напуснат българския пазар.

"Сигналът до прокуратурата за манипулиране на сделката с държавния дял от електроразпределителното дружество EVN е опит на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев да избегне скандал с пране на пари", посочва Прокопиев.

По думите му „компании като E.ON, ENEL, Deutsche Telekom, Bayerische LB бяха принудени да напуснат българския пазар. Колкото по-дълго се задържи фиктивната демокрация у нас, толкова по-трудно ще бъде да се възвърне доверието на хората и инвеститорите. България се управлява от политически еклектична коалиция”.