Иван Гарелов: Струва ми се, че наказанието беше прекомерно
По случая с Елена Йончева Бойко Борисов разбра, че е допуснал грешка, както с Ирина Бокова, и версиите се размножават, за да потъне истината, смята журналистът
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 8
    5
Иван Гарелов
Снимка: bTV

Струва ми се, че наказанието беше прекомерно, това каза журналистът Иван Гарелов в предаването „Тази събота“ по bTV, след като преди дни беше освободен от поста медиен съветник на служебния министър-председател Огнян Герджиков.

Причината беше, че в телевизионно предаване Гарелов защити журналистката и водач на листата на БСП в Хасково Елена Йончева в задочния ѝ спор с бившия премиер Бойко Борисов. Герджиков посочи, че по този начин Гарелов е нарушил правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания.

Елена Йончева: Ще докажа, че Бойко Борисов лъже, нека след това той напусне политикатаТя отрече и като журналист да е работила за службите

Пред bTV журналистът посочи, че седмица по-рано по същата телевизия, но в друго предаване, е защитил друг колега – Тома Томов, а Герджиков дори го поздравил. „Тогава обаче не споменах Бойко Борисов“, добави Гарелов.

По думите му, защитавайки Йончева, е бил предизвикан от опонента си и е споделил свои мисли за лидера на ГЕРБ, продиктувани от позицията му на наблюдател.

Гарелов потвърди, че впоследствие Борисов е изпратил есемес на Герджиков, в който пишело, че служебното правителство е срещу него. Дали този есемес е повлиял на служебния премиер, или не, е негова работа (на Герджиков, бел. ред.), каза гостът.

Иван Гарелов
Снимка: bTV

Той разказа още, че му е било предложено да си подаде оставката, но той е предпочел освобождаването, за да се видят мотивите и хората да преценят за какво става въпрос.

За служебния премиер каза, че към него изпитва добри чувства и го уважава. Той си има свои правила и действа според тях, аз имам мои собствени правила и морал и мисля, че случаят надхвърли предизборната борба. Той е за съдбата на един журналист. „Ако на един журналист убиеш биографията, е по-лошо от това да го убиеш физически“, каза Гарелов.

Той призна, че изпитва двуяки чувства след освобождаването от поста, от всичко е малко засегнат, но чувства и известно облекчение. Отдавна не се бил радвал на такава колегиална подкрепа.

Иван Гарелов
Снимка: bTV

За двата милиона лева, за които се говори, че са платени на френското разузнаване покрай Йончева, Гарелов каза, че, доколкото знае са платени от България на Франция за освобождаването на българката Данка Панчова, работеща за френска хуманитарна организация, отвлечена в Сомалия. Парите не са платени от едното разузнаване на другото, те не си разменят пари. Ако е имало такива контакти между разузнаванията, те са били на официално ниво, не е имало нужда да се намества и журналистка Йончева, каза Гарелов.

Бойко Борисов към Елена Йончева: Ако ме съди, ще подадем сигнал в спецпрокуратуратаТака бившият премиер отговори на призива на журналистката да се изясни истината за нейните интервюта и този, който лъже, да напуснe политиката

По думите му нейната връзка в цялата история е, че по това време е била в Сомалия, за да снима филм за сомалийските пирати.

Питах я и аз, не е работила за разузнаването, каза Гарелов.

Според него, след като следата с БНТ е била отречена, Борисов е разбрал, че е сбъркал, затова е започнал да говори за служби. Той разбра, че е допуснал грешка, както с Ирина Бокова, и версиите се размножават, за да потъне истината, смята Гарелов.

Кирчо Киров за скандала Борисов – Йончева: Говоренето за това граничи с риска да се огласи държавна тайнаНяма държава в света, която да признава, че откупва свои граждани, коментира бившият шеф на разузнаването на въпрос за българката Данка Панчова, отвлечена през 2008 г. от сомалийски пирати

По думите му Борисов е в безизходица по този скучай и най-добре би било сега да се извини, не да чака съда. След изборите да прецени дали не е по-добре да се оттегли на поста почетен председател.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 8
    5
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре