Ивайло Калфин: Проблемът е, че все още имаме структурна безработица
По думите му договорът с Македония започва да се надценява
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Ивайло Калфин
Снимка: bTV

Проблемът е, че все още имаме структурна безработица – така Ивайло Калфин (АБВ) коментира думите на премиера Бойко Борисов, че няма безработица, а хора, които не искат да работя.

Средностатистически погледнато, има работни места и всеки работодател, когото попитате, търси квалифицирани хора. В същото време има хора без работа. Ако изравним пазара в София и Видин, сигурно няма да има безработица, но във Видин има безработица, посочи Калфин, който е бивш вицепремиер по демографската политика, бивш социален и външен министър.

Проблемът е, че все още имаме структурна безработица – хора, които или са в предпенсионна възраст и не ги наемат лесно, или са млади, или са нискообразовани, каза той.

Ако държавата си измие ръцете и каже: „Има работни места, отидете и си ги намерете“, много ще сбърка, създаваме гета, добави той.

Експерти: Повечето от безработните няма да заемат повечето от свободните работни местаМика Зайкова и Владимир Каролев видяха сериозен проблем в образованието у нас

Според него политиката за борба с безработицата е правилна. Тя е трайна и трябва да продължи, докато тези групи, които са без работа, не бъдат стимулирани да влязат на пазара на труда.

Помолен да коментира Договора за добросъседство с Македония в качеството му на бивш външен министър, Калфин каза: „обръщаме нова страница, историята ще каже доколко този документ е исторически. Такъв го направи предишният македонски премиер и ръководство, които отказваха да подпишат един договор, който не е много сложен“.

Ивайло Калфин
Снимка: bTV

По думите му документът започва да се надценява – той няма да реши всички проблеми, а е нормална стъпка в двустранните отношения.

Ползите за България са, че започва да нормализира отношенията със съседите си, а те са пълни с нервни теми и провокации от двете страни, посочи гостът.

Калфин смята, че ще е по-трудно да имаме обща история и не трябва да имаме свръхочаквания. Трябва да пазим нашата история, добави той.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре