Ивайло Калфин: Пренапрягането около председателството е излишно
Не познавам демократична страна в Европа, в която да няма протести. Както не виждам защо протестиращите трябва да минат при кортежа, за да ги видят чужденците, така и не виждам защо пък трябва да се скрият, за да не ги видят, коментира той
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Ивайло Калфин
Снимка: bTV

Преклонението пред чужденците като че ли е много вградено в нашия характер, въобще цялото пренапрягане около председателството го показва – как ще ни видят чужденците, да има ли протести, да няма ли, като че ги подреждаме протестите, да има ли билбордове... Това не е необходимо – има малки страни, които са председатели по няколко пъти и даже не го забелязват.

Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV бившият вицепремиер Ивайло Калфин (АБВ), който в момента е съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.

Ивайло Калфин
Снимка: bTV

Не познавам демократична страна в Европа, в която да няма протести. Така че не виждам никакъв проблем – както не виждам защо протестиращите трябва да минат при кортежа точно, за да ги видят чужденците, така и не виждам защо пък трябва да се скрият някъде, за да не ги видят чужденците. Това няма никакво отношение, това е вътрешен живот, който не спира по време на председателството, каза Калфин.

След официалното начало на европредседателството: Започват срещитеДнес ще има съвместно заседание на българското правителство и европейските комисари, както и среща на премиера Бойко Борисов с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

По думите му при подготовката за председателството не е проведена комуникационна кампания, затова коментарите на чуждестранните медии за най-корумпираната страна в Европа не трябва да ни учудват. Сега се интересуват хората, журналистите трябва да пишат нещо. Вместо да ги оставяме да четат стари публикации, ние трябваше да ги захраним, но не през официалните сайтове, просто трябваше по журналистически да ги захраним с информация, което не направихме, посочи гостът.

Бойко Борисов: Да ни е успешно председателството, да направим нещо и за Европа, и за БългарияТой благодари на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за речта на български език

Той коментира, че не би нарекъл момента исторически, но добави, че „всъщност първото председателство довършва членството, приемането – държавата влиза пълноценно във функциите си на член на Европейския съюз“. Това надали е исторически, но е много важен момент, посочи той.

Ивайло Калфин
Снимка: bTV

На въпроса какво трябва да получим за себе си той отговори, че е трудно да се измери. Не получаваме някакви преки ползи, посочи Калфин, но припомни, че предишния многогодишен бюджет се е приемал по времето на полското председателство – „и заради добро председателство, и заради това, че имаше поляци на много важните места, поляците получиха един огромен пакет, успяха да наложат аргументите, които са важни за тях. Така че успешното председателство означава ти да можеш да използваш ефективно механизмите на ЕС“. Това обаче не може да се измери. Това увеличава авторитета на държавата и капацитета на хората. Ако е успешно председателството, оттук нататък ще можем много по-успешно да защитаваме политики във всяка област в ЕС.

Доналд Туск на български: Ще бъдете резултатни като Стоичков преди 25 годиниКой друг, ако не вие, които никога не сте губили бойно знаме, би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион, каза председателят на Европейския съвет

Гостът посочи, че след излизането на Великобритания от ЕС ще се отвори дупка в приходната част на бюджета на Съюза от 13 – 14 млрд. евро, като идеята е половината от нея да се запълни с повишаване на вноските. Това обаче ще стане пропорционално и повишението ще е абсолютно поносимо за България.

Ивайло Калфин
Снимка: bTV

На въпрос за влизането във валутния механизъм и впоследствие – в еврозоната, Калфин коментира, че това зависи от единодушното съгласие на страните от еврозоната и борда на Европейската централна банка (ЕЦБ). Досега проблемът беше с ЕЦБ, така че работа на БНБ и Министерството на финансите е да им дадат добрите аргументи, посочи той.

По думите му, членството ни в еврозоната „не е предстоящо в следващите няколко години“.

Жан-Клод Юнкер: Вашето място е в Европа, в Шенген и в еврозоната ЕК ще бъде на българска страна, защото Съединението прави силата, каза председателят на ЕК при откриването на българското европредседателството

Вижте целия разговор във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре