За първи път в края на октомври служебният военен министър Велизар Шаламанов съобщи за българско участие в редиците на ислямска държава.

„Информация от съюзнически служби е постъпвала и това е много сериозно”, призна той.

Информацията е дошла от дипломатически източници и се отнася за открити пет български паспорта в районите, в които ислямска държава действа в Сирия и Ирак.

Според разузнаването на България обаче данните за българска връзка са противоречиви.

Досега се потвърждават единствено предположенията, че страната ни се използва за транзитен канал на джихадисти от Западна Европа към Сирия и Ирак.

Анализаторите смятат, че страната ни е застрашена, защото е на пътя на миграционния поток и че съществува опасност бойците на ислямска държава на връщане от Сирия и Ирак да използват страната ни за вход към Европа, както и за трафик на оръжия и хора.

Други данни на службите сочат, че близо 900 души от западните балкани се бият на страната на ислямска държава.

Дали сред тях има българи е въпрос на доказване, но информацията впечатли всички. Скандал клип, в който деца играят на обезглавяване. Това по-късно се оказа библейски сюжет, изпълняван на тържество преди 5 години. В същото време обаче из мрежата се появиха съвсем актуални снимки на хора с фланелки, издържани в естетиката на „Ислямска държава”.

Сега в различни интернет профили службите били открили обръщения, призоваващи за ислямска война в Сирия, ислямистки песни на фона на бойни действия. Видеоклипове, възхваляващи бойците на „Ислямска държава". В профилите са открити и проповеди на турски проповедник, осъждан в южната ни съседка за терористични действия.

Според държавното обвинение, става дума за средства за пропагандиране на нов вид идеология, която по своята същност е антидемократична, с определена насоченост към ислямска война и възхваляваща ислямския халифат.