Няколко неща ни смущават в Истанбулската конвенция – дефиницията за пол например, като социално изградени роли, коментира в „Лице в лице” зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. 

„Какъв е този социален пол, за който се говори?”, попита Веселинов. По думите му в българския език няма различни думи за биологичен и социален пол.

„Голямата задача на тази конвенция е борбата с домашното насилие и в нея има много важни текстове. Има обаче една нишка, която поставя под въпрос абсолютността на пола –че е въпрос на избор и социална роля, има ангажимент българската държава да се бори със стереотипите, свързани с двата пола”, каза още той.  

„Ние защитаваме тезата, че няма релативизъм в тези неща. Трябва да си зададем въпроса дали няма да отворим вратата за много злини, като ратифицираме тази конвенция”, посочи той.

„Не сме конфротационно настроени, възможно е да има интерпретиращи декларации, в които да обясним как се тълкуват конкретните текстове”, каза още Веселинов.

Силно разколебан съм дали грижата за природата води протестите, или друго, коментира той друга актуална тема.

„София стана среден европейски град, където умни и красиви се разхождат по жълтите павета и раздават истини от последна инстанция, обричайки на липса на развитие другите региони на”, смята Веселинов.

Опасностите в Пирин са химерични, а липсата на икономическо развитие е сега и в момента, ниските заплати са сега и в момента. Тези хора да жертват нещо от себе си, а не икономическото развитие на други региони.