Асоциацията на ощетените кредитори поиска да има закон за фалит на физическите лица. Целта е длъжниците на банките и на монополистите да не се обвързани с тях финансово до живот, но и да бъдат санкционирани за неразумното си финансово поведение.

От асоциацията предлагат два варианта един човек да бъде обявен във фалит. Първият е, когато човек сам вижда, че не може да се справи със задълженията си и да поиска обявяване във фалит. Вторият е това да направят компаниите, към които той има натрупани дългове. След това част от имуществото на длъжника да се разпродава и разпределя между кредиторите, и така лицето да няма повече задължения.

В България в момента това продължава до смъртта на длъжника, след което вземанията преминават към неговите наследници. Идеята на този закон е това да престане”, каза Ивелина Иванова от Асоциацията на ощетените кредитори.

Експертите предлагат още да се въведе давност на дълга. Ако 10 години някой не успее да погасим заемите си, те да спрат да се водят като негово задължение. Той обаче няма да може да тегли нов кредит, тъй като веднага ще влезе в „черен списък”.