Инженер по транспорта: Тунелите у нас са проектирани без хидроизолация
Ремонти на тунел „Ечемишка” са правени през годините, но не и основни
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 1
    4
инжинери
Снимка: Ладислав Цветков

Проблемите на старите тунели у нас са, че са строени без нужната хидроизолация. Това води до течове и след това замръзвания и корозия. Такъв проблем в пътните съоръжения у нас открои инж. Ясен Ишев от Научно-техническия съюз по транспорта.

Част от AM „Хемус“ остава затворена поне до края на седмицатаЕкип на bTV провери състоянието на съоръженията по магистралата и откри корозия и оголена армировка

Той посочи, че ремонти на тунел „Ечемишка” са правени през годините, но не и основни.  През 2005 г. тунелът, в който в неделя загина жена заради паднала осветителна греда, е бил обследван.

Според инж. Иван Каралеев от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране проблемът с лошата пътна инфраструктура става системен и не е ясно до каква степен са изпълнени предписанията от задължителното обследване на тунела. „Въведохме големи глоби и наказания за водачите на превозни средства, но не е ясно кой носи отговорността за лошото изпълнение на подобни инфраструктурни и транспортни съоръжения”, посочи той.

Осветителната тръба в „Ечемишка“ е паднала заради корозия (ВИДЕО)Това сочат първоначалните оценки на АПИ. При инцидента загина една жена, а мъж беше ранен

Според него след като цял конструктивен елемент се е срутил вероятно дадените предписания не са спазени. Все пак щом 33 години тунелът съществува без основни ремонти явно добре е било изпълнен навремето. Но няма съоръжение което да се употребява толкова дълго време без поддръжка, категоричен е Каралеев.

След срутването в „Ечемишка” обходният път под виадукта Коренишки дол даде възможност на пътуващите да видят стълбовете му лошото им състояние. Самият Ишев посочи, че е работил по виадуктите на „Хемус” и при тях при строежа им е имало занижено изискване на бетоновото покритие на армировката.

Обходният маршрут на АМ „Хемус“ разкри окаяното състояние на виадукт по пътяШофьорите се оплакват от лошите условия на движение и задръстванията

В момента 90-метровите стълбове са с на места оголена арматура и това е слабост. По думите му на следващия голям акведукт вече тази слабост е ремонтирана и е положена хидроизолация.

  • 1
    4
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре