Пътните инциденти с пешеходци в столицата намаляват драстично през последната една година. Причината – масовата практика да се „повдигат” пешеходните пътеки на ключови кръстовища и пред обществени сгради като училища, болници и т.н.

Това обясни пред bTV директорът на столичния КАТ Богдан Милчев, уточнявайки, че от миналата година досега повдигнатите „зебри” за около 50. Пътната полиция има план това да се случи с още около 110 пешеходни пътеки от общо 600.

„На тези пътеки няма инциденти. За София рязко намаляват тези случаи, което е много положителна тенденция”, допълни Милчев, който обяви начало на акцията „Ваканция! Да опазим децата на пътя”.

Според него в много от случаите на инциденти виновни за самите пешеходци, които пресичат на неопределени за това места. В тази връзка около 3000 пешеходци били глобени от началото на годината, а над 7000 са глобените за миналата година. Глобата е в размер на 10 лева като за целта се съставя фиш.

Шефът на КАТ-София призова шофьорите да не предлагат и да не дават рушвети на пътя. И най-вече – да подават сигнали за корумпирани катаджии. Повече 10 били уволнените служители на пътната полиция за 2 години заради подобни нарушаващи закона практики.