Интригата кой да е кандидат-президентът на Реформаторския блок остава до последно.

Преди седмица РБ издигна двойката Трайчо Трайков и ген. Съби Събев, но решението предстои да стане официално на срещата на Изпълнителния съвет на Блока утре.

Още в деня на обявяването на номинацията Трайков – Събев от СДС реагираха двояко.

Първо лидерът на партията Божидар Лукарски каза, че формацията му няма да приеме тази кандидатура. По-късно обаче от партията определиха думите му като емоционални, а от нейно име заговори заместникът на Лукарски Костадин Марков.

Според него СДС ще подкрепи или Трайчо Трайков, или Гроздан Караджов – в зависимост от това кой ще се окаже обединителна фигура за Блока.

След среща на СДС днес обаче стана ясно, че сините държат на Гроздан Караджов и ще настояват той също да бъде изслушан от Изпълнителното бюро на РБ, заедно с Трайков.

За момента обаче това не е възможно, тъй като Караджов не е в България.

"Ако останалите партии подкрепят кандидатурата на Трайчо Трайков, ние ще я приемем и няма да бъдем причина за разцепление на РБ", увери Румен Христов, заместник-председател на СДС.

Изпълнителният съвет на Реформаторския блок се състои от 21 души. Решението за кандидатпрезидентската двойка на Блока трябва да бъде взето с мнозинство от 3/4.

СДС разполага с три гласа и остава неясно дали някой друг ще подкрепи настояването им.