Разнобой между институциите за промените в конституцията. Президентът Плевнелиев смята, че предлаганите от правосъдното министерство промени могат да бъдат направени от обикновено Народно събрание. Върховните съдии обаче смятат, че се нарушава балансът между властите и тези промени трябва да бъдат извършени от Велико Народно събрание. Комисията за изготвяне на промени в конституцията ще ги гласува след седмица.

Промените предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет на две, намаляване на мандата му на 4 години, повече контрол върху прокуратурата и разширяване на правомощията на инспектората, който ще проверява магистратите за почтеност.

"Целта е по-висока независимост на съда. Това е централна ценност в демократичното общество”, заяви Христо Иванов.

"Въпросът, на който вие трябва да отговорите, е доколко предлаганите изменения запазват баланса на властите, върху който е изграден действащият конституционен модел”, коментира Сотир Цацаров.

Институциите не можаха да се разберат може ли сегашният парламент да промени конституцията или трябват нови избори, 400 депутати и Велико събрание?

И докато прокуратурата се обяви против главният прокурор да бъде изслушван по конкретни дела от парламента, оказа се, че Висшият съдебен съвет изобщо не е могъл да постигне консенсус за позицията си.

Затова представи цели три становища пред депутатите. Накрая всички бяха съгласни само по това, че промените са въпрос на политическа воля. Те ще бъдат гласувани в комисията след седмица.