Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е ангажирал инспектората на ведомството в проверка за фактите и решенията, взети по време на съревнованието за нов български изтребител. Това обяви самият той в студиото на „Лице в лице”.

Становището на вътрешната проверка на министерството се очаква до четвъртък.

Преди дни стана ясно, че ГЕРБ иска парламентарна комисия да проучи обстоятелствата по конкурса.

„Има три участника в съревнованието и от тях – „Грипен”, италианския „Еврофайтър” и Ф-16. Тъй като комисията на 29 март е излязла с предложение до Министерския съвет, прието от тогавашния Министерски съвет, то ние заварваме положение, с което трябва да се съобразим”, обясни Каракачанов.

Парламентарната комисия ще установи как Ф-16 е отпаднал от конкурса и какви са мотивите. „Това са много пари и данъкоплатеца се интересува как ще се похарчат”, добави той.

Вицепремиерът посочи още, че решението на служебния кабинет не предопределя избора на самолет, а дава възможност сегашното правителството да започне разговори с класираните двама от трима участници. „Това са 1,5 млрд на данъкоплатеца. Нищо не ме смущава мен, но да не се смущава обществото.  Въпреки че решението е взето от правителство във време без действащ парламент”, уточни той. Има възможност и в хода на разговорите параметри от офертите са се променят.

Като грешка той посочи, че Външното министерство е трябвало да информира участниците в конкурса за резултатите, но не го е направило.

Каракачанов заяви, че „Грипен” е нов самолет и са предложили изгодни условия, а и пилотите предпочитат нов самолет.

От исканите 3,5 млрд. за модернизация на армията 2,4 млрд за гласувани за многофункционален патрулен кораб и нови изтребители за авиациите. „Смятам, че не бива да разделяме видовете въоръжени сили. Проблемите в сухопътните сили не са по-малки от флота или въздушните. Имат въоръжение на над 30 години”, каза той.

Според него проектите за модернизация трябва да се движат заедно и затова се предлага на НС да се разсрочат плащанията за по-дълъг период.