Грабежът на инкасо автомобила от началото на годината е инсцениран от шофьора, съпругата му и негов приятел. Това каза на брифинг градският прокурор Емилия Русинова.

През януари колата беше изоставена край столичен търговски център с над 400 000 лева в нея. Тогава шофьорът Явор Георгиев твърдеше, че е бил нападнат и заплашван с пистолет.

Оказа се, че в нападението е участвала съпругата му и неговият приятел Илиян. Именно той сложил на шофьора собствените му белезници, залепил устата му с тиксо и избягал с част от парите.

Откраднатото Явор дал на съхранение при любовницата си, която ги скрила в гардероба. При обиска в дома й полицаите открили пачките недокоснати - облепени със стикерите на фирмата за инкасо.

Тази сутрин около 8 ч. извършителите са били задържани, съобщи прокурорът, цитиран от агенция „Фокус”.

По думите на Русинова, част от парите са намерени. В автомобила са останали около 405 000 лв., като причината за това е, че предварително подготвеният сак, който са носили обирджиите, се е оказал малък.

Приятелят на Явор Георгиев Илиян Илиев, заедно със съпругата на Явор Георгиев са били в близост до мястото, където е спрял инкасо автомобила и в момента, в който другият служител е слязъл от него и отишъл да отнесе съответната пратка, в автомобила е влязъл Илиян Илиев“, каза още градският прокурор.

От белезниците има ДНК профил на повече от едно лице, което предстои да се изследва и установи чий е“, обясни Русинова. По думите й в резултат на използваните СРС-та, е събрана информация, която впоследствие е установена и чрез други доказателства.

„Намерено е и саморъчно написано писмо от Илиян Илиев, в което прави самопризнание за това, което е извършил, за парите, които е получил и каква част не е получил.

В разговор със своя брат по телефона е споменал за това писмо. Брат му е имал съмнение, че той е извършил някакво престъпление, поради което е искал и от него средства. Индиректно Илиян Илиев е споделил, че действително е извършил нещо, което е малко по-леко наказуемо от убийство“, допълни тя.

По думите й по делото предстои всеки момент да бъдат привлечени в качеството на обвиняеми тримата извършители, като по отношение на тях ще бъде определена мярка за неотклонение „задържане до 72 часа“ и в рамките на определения от закона срок ще бъде внесено искане за постоянна мярка.

Шофьорът на инкасо автомобила е мозъкът на операцията, той е измислил схемата и си е намерил съучастници, допълни директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов, като обясни, че той е бил пестелив при харченето, по-голяма част от сумата е намерена.

Градският прокурор Емилия Русинова каза, че инкасо автомобилът е бил с повреди.

„Заключването не е било достатъчно добро. Няколко дни преди това е установено, че Явор Георгиев е карал този автомобил. Парите са били намерени зад гардероб на земята“, обясни тя.

От брифинга стана ясно още, че на един от адресите е намерено незаконно оръжие с боеприпаси.