Змия изплаши хора пред кафене в централен софийски квартал. Това е поредният случай за последните седмици. При сблъсъка не са пострадали нито влечугото, нито хората. Видео от срещата беше изпратено в рубриката "Аз репортерът".

След шокиращата поява на змията, посетителите в кафене на бул. „Джеймс Баучър” се обадили веднага на тел. 112. „Практиката е моментално тези сигнали да бъдат предадени на „Пожарна безопасност и защита на населението”, на дежурните по общини, а когато информацията се касае до ухапан от змия, да бъдат активизирани центровете за спешна медицинска помощ”, обяснява Данка Недялкова - говорител на Национална система 112.

В конкретния случай се вижда, че влечугото е преместено на безопасно за него и хората място. Херпетолози разпознаха от кадрите вида смок мишкар - неотровна змия, която се среща в градовете и селата.

„Трябва да се подчертае, животното е абсолютно безопасно. По-безопасно от това е може би само гугутката или градинският охлюв. Ако го сграбчвате, той може да ухапе, ще усетите че ви е ухапал, ако видите, че ви хапе. Иначе хапе по-слабо, отколкото една щипка за пране може да ви защипе”, казва доц. Владимир Бешков – херпетолог.

Изтъкнатият експерти обясни още, че сред българските змии много лесно могат да се различат отровните. Те са по-къси и по-дебели и имат винаги добре изразен зиг-заг по гърба. Освен това всички се страхуват от хората. Най-важното е да не ги закачаме. Убийството им пък може да ни донесе проблеми.

„Въпросът е, че змиите, повечето от тях, са защитени като видове и съответно се носи наказателна отговорност за това. Ние трябва да си защитаваме природата, а не просто да я избиваме, защото ни пречи в града или ни пречи на село”, смята Валери Георгиев - експерт "Биоразнообразие" в МОСВ.

Глобата за унишожаване на защитен вид може да стигне до няколко хидяли лева.