Зимата у нас се завърна с пълна сила и с пътни инциденти. Преди обед в полите на Витоша катастрофира автобус, пълен с деца. Часове по-рано на магистрала Хемус край Шумен пътнически рейс се преобърна в крайпътна канавка.

И двата инцидента се разминаха с уплаха.

На няколко километра от центъра на София, рейсът, пълен с деца, се подхлъзва в натрупания сняг и се блъска в дърво. Инцидентът приключи само във счупени прозорци.

„Лоши пътни условия, не са си свършили работата от опесъчителната служба. Ние сме ски-училища, всяка година е едно и също. Това е един най-лошите завои на Витоша и никога не е изчистен”, коментира един от пътувалите в автобуса.

Часове преди това, в полунощ, пътници изживяха истински ужас на магистрала "Хемус" край Шумен. Автобусът им се преобърна в крайпътна канавка и наистина по чудо няма жертви.

Повече от три часа бяха необходими да стигне опесъчаващата машина до мястото на инцидента. Оказа се обаче, че тя е без пясък.

В крайна сметка друга машина отблокира пътя. Заради несвършена работа фирма "Пътища и съоръжения" ще бъде наказана. Тя освен че няма да получи заплащане, ще бъде санкционирана съгласно договора за предизвиканата ситуация.

Среднощен кошмар

През нощта автобус, който пътува от Шабла за София, се обърна в канавка на магистрала Хемус малко след Шумен.

„Започна със съвсем плавно движение да се движи към канавката без да си сменя скоростта, без да има някаква рязка промяна на посоката, съвсем плавно автобусът премина върху тази чакълена настилка, която разделя канавката от асфалта, от платното и след това в един момент просто пропаднахме в самата канавка”, разказа пътувал в автобуса.

Пътниците твърдят, че шофьорът бил заспал на волана, но от фирмата превозвач категорично отрекоха. „Няма такова нещо, шофьорът е бил извънредно четиридневна почивка по празниците и вчера им беше първият курс на двамата водачи”, заяви нейният представител Кирил Чаев.

Рейсът се обръща върху вратите си и пътниците не могат да излязат. Липсвали чукчетата за разбиване на стъклата. Хора от минаващ по магистралата автомобил помогнали.

Според превозвача, някои пътници си прибирали чукчетата за вкъщи.

От фирмата обвиняват снега и заледения път за инцидента.

Добрата новина, поне за шофьорите е, че утре спира да вали. Нови снеговалежи и нова снежна покривка се очакват през нощта срещу понеделник и в понеделник.