Днес трябва да започне реалното изтегляне на цистерните от село Хитрино.

Това трябваше да се случи още вчера, но усилията на спасителите бяха съсредоточени в тампонирането на цистерната, която изпускаше газ и предизвикваше опасност.

Вагонът вече е запушен, но продължава да се следи въздуха дали няма евентуално загазяване на места. Преди да започне същинското премахването на цистерните, ще се изправят тези, които са преобърнати.

От Гражданска защита предупреждават, че жителите на селото ще бъдат допускани в домовете си само след като приключат всички манипулации по вагоните.

През нощта не се работи, защото за операцията е необходима дневна светлина. Има изградени и импровизирани товарни площадки около релсите, за да влязат крановете.

В съседното село Тимарево в сградата на местното кметство се намира пунктът на БЧК, където се оказва хуманитарната помощ към евакуираните жители на Хитрино.

В момента най-много нужда от трайни пакетирани храни, каза пред bTV Неждет Мурат, председател на местната организация на БЧК.

Спешно се търсят 5-6 инвалидни колички и също толкова санитарни столове. Има нужда и от мъжко, дамско и детско бельо.

По думите на Неждет Мурат кризата ще продължи още 5-6 дни, което предизвиква сериозно напрежение сред евакуираните жители.

На шестия ден от трагедията хората от селото се гневят, че все още нямат достъп до домовете си. Те са притеснени за животните, които са оставили в дворовете си.

Към момента те влизат в селото под полицейска охрана, но само за 10 минути. Те твърдят, че за това време не успяват да свършат нищо, някои не са успели дори да приберат документите си.

От МВР увериха, че ще направят всичко възможно да осигурят достъп до селото по-бързо, но така или иначе рисковете остават.

Надявам се хората от Хитрино разбраха, че нямаме желание или интерес да се бавим и искаме да се приключи по-бързо, но трябва да гарантираме условията за сигурност, каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

„Стоим зад това, че ще обявяваме на населението за всяка изнесена цистерна, така, че хората да са по-спокойни, но с категоричен  срок  не бихме могли да се ангажираме, посочи директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.

Той и вътрешният министър разясниха и планираните действия при гарантирана сигурност да се ускори процесът на работа и да се скъсят сроковете. Според плана в определена зона ще бъде осигурена втора работна площадка, която ще даде възможност, докато едни от цистерните се транспортират и обработват на място, на други да се прави обстоен преглед. Никоя от цистерните няма да остане на склад в района на селото, бе категорична Бъчварова.

Няма да се спрем, дори когато се върнат хората, ще бъдем с тях, увери още Неждет Мурат.

В Тимарево са и 15-те фургона, които пристигнаха за настаняване на хората, които останаха без домове след взрива.

В кметството на Тимарево заседава и местната администрация на Хитрино.

Междувременно на заседание на Обществения съвет, сформиран от жители на Хитрино, беше решено да се отпуснат по 1000 лева на близките на загиналите и по 500 лв. на всички ранени и пострадали при катастрофата.