Зачестяват инцидентите с пешеходци. Четирима души са загинали, а над 220 са пострадали, докато пресичат на пешеходни пътеки в страната от началото на годината досега.  

Във всички случаи вината е на шофьорите, показват анализите на Пътната полиция.

Най-много са инцидентите в София, Пловдив и Варна.

От 2013 г. до края на юни 2016 г. са станали над 2000 катастрофи на пешеходни пътеки.

Скоростното шофиране и неправилното пресичане според МВР са двете основни причини за инцидентите. Има случаи и на верижни катастрофи на пешеходните пътеки заради рязко спиране на шофьорите. 

Глобите за шофьорите, които отнемат предимство на пешеходците, започват от 100 лева.

При повторно нарушение се плаща двойно и се отнема книжката поне за един месец. 

На някои пешеходни пътеки в София се пресича с опасност за живота rли пък се спира, за да минат колите. Дава се път и на трамваите, вижда се от камерите на столичния КАТ.

Добромир често пресича на една от най-изтритите пешеходни пътеки - на булевард „Дондуков”. Казва, че винаги изчаква потока коли и тогава тръгва.

За онези, които са високи и носят ярки дрехи като Даниел, пресичането на изтритата пътека не е проблем, но на малки деца или на възрастни хора се случва да не ги виждат и да минават пред тях, в опасната зона.

Много от инцидентите стават заради липса на видимост.

Всеки ден столичният КАТ засича десетки нарушения, а глоби има и за шофьорите, и за пешеходците, които пресичат неправилно.

Служителите на Пътна полиция през тази година са санкционирали над 700 такива неправилно пресичащи пешеходци по улиците на София. Санкцията за тях е 20 лева, каза Николай Крушарски.

50 лева е глобата за онези, които пресичат трилентови пътища като булевард „България” и Цариградско шосе.

Глобите за шофьорите, които отнемат предимство на пешеходците, започват от 100 лева. При повторно нарушение се плаща двойно и се отнема книжката поне за един месец.