Три земетресения за два дни стреснаха жителите на Мадан, Доспат, Гоце Делчев и селата около трите града.

Половин година след разрушенията от активирало се свлачище върху къщите в селото, днес до старите процепи се появиха нови пукнатини. В разстояние на по-малко от 2 часа, два труса разлюляха Осина.

Къщата на Добри Синапов е една от пострадалите. Мъжът отказва да говори пред камера, защото е обиден на държавата, която вече няколко месеца не се е отзовала на молбите за финансова помощ за укрепване на полуразрушената му къща. Разказва обаче, че при днешния трус помислил, че пропада под земята, вратите рязко се отворили, зейнали и прозорците, нови цепнатини се отворили в стените. Неговият съсед цял ден разчиства пораженията от земетресението.

Според кмета на Осина, съседът Сергей Арнаудов живее в риск в къщата, която може всеки момент да падне. „Просто аз изпитвам страх как живее той тука, самият аз изпитвам страх, а не знам на него какво му е отвътре. Но предполагам, че е много куражлия или много по-смел да остане да живее тук”, казва Славчо Хаджиев, кмет на селото.

Семейството обаче отказва да се изнесе – няма къде да отиде.

Ако в следващите дни има нови трусове, от общината ще потърсят съдействие от полицията за принудително евакуиране на хората. Междувременно отново ще изпратят писма до Междуведомствената комисия за взимане на спешни мерки за укрепване на къщите в селото.