Взривно устройство е избухнало в непосредствена близост до аптека на бизнесмена Веселин Марешки в Бургас тази нощ, потвърдиха за bTV от МВР.

Инцидентът е станал около 3,20 ч. в блок 55 в комплекс „Славейков“.

Снимка: Нели Колева

Няма пострадали. Нанесени са материални щети – повредена е вратата на аптеката, счупени са стъклата на апартамента над нея и е пострадал автомобил, паркиран наблизо.

Хора от квартала разказаха, че са чули само силен тътен.

Полицията работи по няколко версии, каза Калоян Калоянов, главен-комисар на ОДМВР-Бургас, но отказа да ги коментира.

По телефона за bTV Марешки каза, че не знае за инцидента и дали става въпрос за негова аптека. „Не вярвам в България да са започнали вече да взривяват аптеки, не дай си, Боже, утре – и детски градини“.

На въпрос дали взривът може да е свързан с бизнеса му, той отговори: „Надявам се, че не е насочено срещу нас и не виждам причина да е. Ние сме от 25 години в този бранш, в него няма престъпници, поне се надявам“.

Снимка: Нели Колева

Той каза, че не вярва инцидентът да е свързан и с бизнеса му с горива, защото в такъв случай трябвало да взривят бензиностанция, не аптека.

Марешки припомни, че преди години е имало взрив пред поликлиника, където има негов обект, но така и не е станало ясно дали той е бил целта, защото на мястото има много други обекти.

Снимка: Нели Колева

По-късно, в обръщение до медиите, бизнесменът обаче написа, че е „лицето на битката срещу робството на картелите и монополите“, защото е намерил начин да покаже и докаже практически, че цените на горивата могат да бъдат по-ниски.

Убеден съм, че този взрив е отклоняване на вниманието от един абсолютно реален факт. Ниските цени на горивата трябва да понижат цените на всички стоки в потребителската кошница“.

Снимка: Нели Колева

Той също така пише, че взривът „не е предупреждение срещу мен“, а сигнал към гражданите на България.

Според него той показва „безсилието на тези, срещу които дръзнахме да се изправим“, че те „не приемат да има честен и нормален бизнес в тази държава“. „Те знаят, че народът е готов да застане срещу корупцията и картелите, които го карат да изнемогва. И се опитват да спрат с всички сили това“, пише Марешки.

За взрива е започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас. Предстои да бъдат разпитани множество свидетели и назначени експертизи.