Ураганни ветрове в Северозапада през изминалата нощ. Във Вършец, където поривите на вятъра достигнаха 150 километра в час, беше обявено бедствено положение.

Паднали дървета блокираха улици в курортното градче. Хората нямат как да се справят сами с щетите по домовете си.

За щастие няма пострадали хора.

Освен Вършец, тежка беше обстановката и в Берковица и Враца. Ураганни ветрове имаше и в Монтана, Ловеч, Велико Търново и Кърджали.

Снимка: bTV

С прекършени клони и паднали огради осъмна столицата.

Апокалипсисът идва в 9 вечерта

Мощната буря остави към 21:00 часа снощи Вършец без ток.

„И изведнъж уличното осветление изгасна, обаче изгасна като една грамадна искра.", разказа жителка на града.

Отвсякъде се чувал грохот от падащи дървета, никой не смеел да се покаже навън. На сутринта се разбрало, че улиците са блокирани.

Две къщи са с отнесени покриви. По време на бедствието собствениците отсъствали. Единият от покривите се е стоварил върху паркиран автомобил.

Десетки други имоти са с поражения.

Невиждано бедствие

„Цяла нощ сме спасявали къщи, запалени комини, въртим от един квартал в друг, имаме една пожарна и не можем да се справим”, каза Яким Якимов от Община Вършец.

Огромни са щетите в парковете. „От раждането си местните хора не помнят такъв вятър да го е сполетявал Вършец”, призна кметът Иван Лазаров.

Държавата обеща подкрепа за градчето.

„Знаете, че по отношение на публичната инфраструктура ние имаме междуведомствена комисия, която ще се активира и ще бъде оказана помощ, по отношение на частните домове - също в определена степен, тя все пак не е застрахователно дружество, тези, които са най-тежко пострадали и не биха могли сами да си възстановят щетите, биха могли да разчитат на помощ в определен обем”, коментира на място вицепремиерът Томислав Дончев.

Освен във Вършец, прекъснати електропроводи имаше в общините Берковица, Чипровци и Георги Дамяново. Аварира и главният водопровод от язовир „Среченска бара".