Ураганният вятър в Кърджалийско събори къща, а все още 6 селища са без ток, предаде  БГНЕС.

Срутената къща е в село Дрангово, община Кирково, махала Есковска. Останала е една стая, която двамата обитатели отказваха да напуснат. Наложи се зам.-областният управител Румен Младенов да ги убеждава да се преместят на безопасно място.

Постройката се е срутила рано тази сутрин, докато 80-годишното семейството закусвало. Оцеляла само една стая, която 80-годишните старци не искали да напуснат.

"Къщата е стара, недобре укрепена и е поддала след наводненията. Важното е, че хората се съгласиха да я напуснат, тъй като е рисковано да останат да нощуват в нея. Вече са настанени при сина си, където ще изкарат зимата", съобщи Младенов.

Eкипите на "Електроразпределение" са възстановили захранването във всички населени места без ток, с изключение на 6.

Все още се работи по отстраняване на авариите в ардинските села Горно прахово и Русалско, както и в Хамбар дере, Стражец, Благун и Горни Юруци в община Крумовград. На територията на Кърджали, Момчилград, Джебел и Кирково вече няма населени места без ток.

До обяд броят на селищата без електрозахранване достигна 29, ураганът остави и ГКПП "Маказа-Нимфея" без ток. Авариите по мрежата са в направленията на селата Енчец - Брош, Рани лист –Бели пласт и в района на Крумовград в посока с. Тихомир.

Навсякъде екипите на EVN работят по отстраняване на повредите. Още в полунощ са регистрирани 10 произшествия – паднали дървета, съборен билборд , скъсани жици и отнесени покривни ламарини. Четири са пожарите – три възпламенени комина и един в жилищен блок в Ардино.

Има счупени прозорци на хотел "Арпезос" в Кърджали. Пострадали хора няма. Оранжев код е обявен в цялата Кърджалийска област заради силния вятър, предупреждението остава в сила и за тази нощ.

Системата за ранно предупреждение от наводнения за река Арда показва, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага на внимание и са под наблюдение.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите