Учебната година за децата от помощното училище "Стефан Караджа" в Пловдив, което избухна в пламъци в събота рано сутринта, ще бъде спасена. Това обяви днес по време на огледа на изгорялата сграда образователният министър Тодор Танев.

В училището се обучават 120 деца с умствени и тежки увреждания и е единственото в областта.

Децата ще влязат в класната стая на 15 септември. Те ще учат обаче в корпуса, където се помещава пансионът към училището, обяви просветния министър Тодор Танев. Там започва спешен ремонт, предаде кореспондентът на bTV  в региона. 

При пожара, който избухна в събота сутринта, напълно изгоря покривът на училището, на пепел са няколко класни стаи, без под и таван са други.

От пожарната все още няма информация какво е довело до избухване на огъня. В училището тече голям ремонт по подмяна на отоплителната инстлация. Община Пловдив отпуска спешно близо 80 000 лева, за да обезопаси изгорялата сграда. Според министър Танев обаче е нужен генерален ремонт.

В около 60 на сто от всички 2400 училища в страната все още текат ремонти, като до момента в осем от тях те ще продължат до средата на октомври, обясни Танев. Според него това няма да попречи във всички учебни заведения учебните занятия да започнат на 15 септември.