Човек е пострадал в района на връх Ботев, като планинските спасители го издирват, съобщи директорът на Планинска спасителна служба към БЧК Методи Тодоров, цитиран от „Фокус”.

По думите му става въпрос за „сложен инцидент”. „Група от четирима туристи са тръгнали към върха. Трима от тях са пристигнали, а един е пострадал”, заяви Методи Тодоров. По-късно той уточни, че туристите са били общо.

„Метеорологичната обстановка е много сложна, тъй като има силен вятър и намалена видимост с мъгла. Преди около половин час установихме контакт с пострадалия като се предполага по неговите обяснения, че вече е от север, а не от юг. Предприемат се активни спасителни действия от отрядите от Троян, Калофер, Карлово”, обясни Тодоров.

„Взимат участие и ни подпомагат с информация от станцията на връх Ботев”, добави той. За състоянието на изгубения турист, Тодоров обясни, че той има лека контузия, която го затруднява да се движи.

Директорът на ПСС уточни, че спътниците на пострадалия турист са проявили желание да помогнат да бъде той открит. „Те са добре екипирани и имат GPS”, каза още Методи Тодоров.

Към 23 ч. спасителната акция продължаваше, като от ПСС търсеха най-доброто решение, така че да се запазят живи и здрави и изгубилия се мъж, и екипите, които работят по откриването му.